KRAJ MILA ĐUKANOVIĆA?! Sam je želeo izbore u Mojkovcu koji su mu bili SLAMKA SPASA, a onda je usledio fijasko!

Autor: Republika

Svet

06.12.2021

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića doživela je fijasko na još jednim lokalnim izborima i to na glasanju na kom je insistirao lično crnogorski predsednik.

KRAJ MILA ĐUKANOVIĆA?! Sam je želeo izbore u Mojkovcu koji su mu bili SLAMKA SPASA, a onda je usledio fijasko!

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukuanović pukao na svim nivoima

Crnogorski predsednik i šef Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, doživeo je slom kakvom se nije nadao nakon što je lično raspisao lokalne izbore želeći da potvrdi primat svoje stranke u nekoliko gradova, uključujući i Mojkovac, međutim, dogodilo se upravo suprotno - nakon 16 godina apsolutne dominacije, DPS je doživeol fijasko zbog kog je sada prinuđen da na mojkovačkom tlu bude u opoziciji. 

Neprikosnoveni DPS ide u opoziciju 

Nekad neprikosnovena stranka u zemlji naših južnih suseda, koja je vedrila i oblačila na svim poljima, mogla bi nakon prebrojavanja glasova s jučerašnjih izbora da postane opozicija i u Prijestonici, dok je dominantan položaj uspela da potvrdi na Cetinju i u Petnjici. U tom mestu je, međutim, osvojila značajno manje glasova nego na parlamentarnim izborima.

Kako podseća Sputnjik, izbore na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici je raspisao Đukanović, dok je parlamentarna većina u međuvremenu izglasala Zakon o lokalnoj samoupravi kojim je bilo predviđeno da se izbori u ove tri opštine održe u maju naredne godine, kad i izbori u više gradova. Međutim, za DPS to nije bilo prihvatljivo.

Politički analitičar Miloš Bešić kazao je da je indikativno to što je DPS u sve tri opštine, ako se uporede lokalni izbori sa parlamentarnim, izgubila 2,5 hiljade glasova zbirno.

- Dakle, na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. DPS je na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici zbirno imao oko 10.000 glasova, a na jučerašnjim izborima oko 7.500 glasova, što je pad oko 25 odsto. To treba da bude opomena DPS da kozmetičke izmene nisu dovoljne, već da ta partija mora da doživi suštinsku transformaciju ako ne želi da i dalje da beleži značajan pad podrške, kao što je to bilo juče - istakao je Bešić. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Lokalni izbori u Crnoj Gori pokazali slom DPS 

S druge strane, predsednik Skupštine Aleksa Bečić je poručio kako je DPS na novim izborima doživio stromoglavi pad i doživeo politički šama.

- Imaju veliki pad u Petnjici. Izgubio je vlast u Mojkovcu. Nadam se da će neko u toj partiji shvatiti da je taj njihov put gubitnički. Što se pre otrezne biće bolje njima i Crnoj Gori -  dodao je on i podsetio da je u poslednjih 15 meseci Đukanovićeva stranka doživela šest političkih nokdauna.

Prema nezvaničnim rezultatima, na lokalnim izborima na Cetinju Demokratska partija socijalista je osvojila 14 mandata. Socijaldemokratska partija je osvojila osam mandata, URA četiri, a Demokrate i Stara Garda osvojili su po tri mandata. Jedan mandat osvojila je koalicija SD-LP.

Iz URE i Demokrata Cetinja su sinoć kazali da se nadaju da SDP neće spasavati DPS i da su ga oterali u opoziciju. Na Cetinju, međutim, tek predstoje razgovori o formiranju vlasti i pred SDP je dilema da li će u tradicionalnu koaliciju sa DPS, koji očigledno sve više gubi podršku, ili sa UROM, Demokratama i Starom gradom liberala, sa kojima su bili u opozicionim klupama poslednjih četiri godine u Prijestonici.

DPS: Pokazali smo dominaciju 

I pored svega toga, potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jefto Eraković kazao je da je ta partija pobednik lokalnih izbora.

- Navikli smo da prisustvujemo različitim situacijama, čini mi se da oni koji izgube proglašavaju pobedu. Partija koja slavi u Mojkovcu izgubila je više od 900 glasova u odnosu dna prethodne izbore - rekao je Eraković i naglasio kako je DPS na još jednim lokalnim izborima potvrdila dominaciju. 

Jedan od lidera DF Andrija Mandić kazao je da će nosilac liste Zajedno za Mojkovac Vesko Delić "biti novi gradonačelnik Mojkovca“.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading