ZAPADNI SAVEZ TVRDI DA JE UBIJAO SRBE ZARAD VIŠEG CILJA! NATO: Recite hvala što smo vas bombardovali!

Autor:

Vesti

02.12.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

* Iz Alijanse poručili da oni nisu izvršili agresiju nad SRJ 1999, već su "pomogli da se uspostavi mir u regionu" * Zemlje članice se sad nude da nas zaštite od Rusije?!

ZAPADNI SAVEZ TVRDI DA JE UBIJAO SRBE ZARAD VIŠEG CILJA! NATO: Recite hvala što smo vas bombardovali!

Foto: Tanjug

Vojni savez NATO, koji nas je bombardovao 1999, sad tvrdi da je to uradio zarad mira! Kao da nije dovoljno cinizma, zemlje članice NATO se pride nude da nas "zaštite" od Rusije.

Sve i da ostavimo po strani istorijsku povezanost i prijateljstvo Srbije i Rusije, da je reč o bilo kojoj drugoj zemlji, perverzno je da se za zaštitnike preporučuju ljudi koji su nas sravnili sa zemljom.

Na posebnoj sednici NATO o Balkanu (u Rigi) Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, poručio je da region zapadnog Balkana ima veliki značaj za njih, da primećuje zabrinjavajući razvoj situacije, kao i da su devedesetih godina pomogli da se uspostavi mir na tom području.

- Slušamo opasnu retoriku u BIH, vidimo napetost između Beograda i Prištine, reforme se usporavaju, dok strani igrači povećavaju intenzitet štetnog delovanja u regionu - rekao je Stoltenberg i podsetio na vojne operacije NATO u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, koje su, prema njegovim rečima, "pomogle da se uspostavi mir u regionu".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

Zar za ovo da zahvalimo?

78 dana trajalo je bombardovanje

1.200-2.500 civila poginulo tokom bombardovanja

6.000 ljudi, civila ranjeno

1.008 stradalih pripadnika bezbednosnih službi

659 stradalih pripadnika Vojske Jugoslavije

349 stradalih pripadnika MUP Srbije

100 milijardi američkih dolara materijalna šteta od bombardovanje, prema podacima Vlade SRJ

25.000 stambenih objekata uništeno u bombardovanju

470 kilometara puteva onesposobljeno

595 kilometara pruga onesposobljeno

14 aerodroma oštećeno

19 bolnica oštećeno

20 domova zdravlja oštećeno

18 vrtića oštećeno

69 škola oštećeno

44 mosta oštećena

38 mostova razoreno

STRATEŠKA GREŠKA

Da cinizam bude potpun, pobrinula se i britanska šefica diplomatije, iste one države kojoj su Srbi isključivi krivci za sve, Elizabet Tras - oni će zaštititi ovaj region od ruskog uticaja.

- Svaka akcija Rusije, usmerena na potkopavanje sloboda i demokratije u zemljama koje su naši partneri bili bi strateška greška. Želimo mir u kom sloboda i demokratija ne samo opstaju već i cvetaju. Podržavaćemo Ukrajinu i stabilnost na zapadnom Balkanu, čuvati njihovu bezbednost i jačati njihovu ekonomsku stabilnost - istakla je Trasova uoči pomenutog sastanaka.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Lavrov: NATO odbija naš predlog o sprečavanju incidenata

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, poručio je da se Evropa možda vraća u situaciju vojne konfrontacije, a NATO potpuno odbija da sasluša sve ruske predloge za deeskalaciju tenzija. Prema njegovim rečima, Moskva želi da unapredi stratešku stabilnost na kontinentu za koju je rekao da "brzo nagriza".

- NATO odbija da razmotri naše predloge o deeskalaciji tenzija i sprečavanju opasnih incidenata - rekao je Lavrov.

Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije, navodi da je NATO toliko "mira" napravio da i danas, posle 20 godina, Balkan ne može da se smiri.

- Oni uvek moraju nekoga od nečeg da "brane". Onda su nas osvajali "braneći" nas od Miloševića, sad hoće od Rusije, a, u stvari, hoće kontrolu nad Balkanom. I to ne bilo kakvim Balkanom, već onim kako ga oni vide, s nezavisnim Kosovom. Nama su te krokodilske suze dobro poznate i molimo ih da ih zadrže za sebe - rekao je Šainović za naš list.

AGRESIJA I TAČKA

Prema rečima Veselina Šljivančanina, penzionisanog pukovnika JNA, nema šta NATO, koji nas je bombardovao, da nas da štiti od bilo koga, ponajmanje od Rusije.

- NATO je izvršio agresiju i tu nema pogovora. Šta oni nas ima da štite, mi smo samostalna zemlja, mi odlučujemo s kim ćemo razvijati odnose, a razvijamo dobre odnose sa svima koji hoće da nas poštuju i uvažavaju. Rusija je više puta stavila veto i sprečila da budemo osuđeni kao genocidni narod, zabranjivala da se Kosovo, deo Srbije, učlani u Unesko... Mi sa svima želimo dobre odnose, pa i s NATO, ali moraju da poštuju našu suverenost - poručio je Šljivančanin za Srpski telegraf.

Republika

Foto: nato.int

 

Englezi šalju specijalca za Balkan, maršala ratnog vazduhoplovstva

Ser Stjuart Pič, glavni maršal ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, postavljen je za specijalnog izaslanika te zemlje za zapadni Balkan, navedeno je na sajtu vlade Velike Britanije.

- Zapadni Balkan prolazi kroz najveću pretnju za stabilnost i bezbednost u tom regionu posle dve decenije. Naša je odgovornost da uradimo sve što možemo da sačuvamo dobrobiti koje smo postigli kroz mir i dijalog. Ne možemo dozvoliti povratak nasilja i podela iz prošlosti. Veliko iskustvo ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se očuva mir i promoviše evroatlantska integracija u tom regionu - navodi se u obrazloženju premijera Borisa Džonsona.

Hrvatski mediji, pozivajući se na izvore, navode da su neke diplomate u Briselu iznenađene što je britanska vlada na to mesto postaviti takvog "teškaša". U prilog tome navode da je Pič, osim šefa vojnog odbora NATO, bio i šef glavnog stožera britanske vojske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
DOLIC

02.12.2021 20:29

ZAPADNA BAGRA OSTAJE BAGRA ONI NIKOM DOBRO NE MISLE A POGOTOVU SRBIMA I RUSIMA SAMO STO SU RUSI MNOGO VECA I RAZVIJENIJA ZEMLJA

Odgovori 10 1
Očajno pero

02.12.2021 21:05

Ovi zapadni bolidi misle da smo mi maloumni kao oni, pa nas drže ovako nisko?! Kada razmislim malo bolje neka nastave da nas drže nisko, samo da zaplaknu ruke. Za njih je jedino to što ćemo uvek da im ponudimo ono ispod pupka nisko.

Odgovori 10 1
boky

02.12.2021 21:29

pa naravno kad smo takve seronje da ne smemo da tuzimo nato alijansu za bombarovanje. a nek brane svoju mamu a ne nas olos belosvetski.

Nenad

02.12.2021 21:49

NATO ce se tako ponasati sve dokle se i mi ponasamo kao idioti i jednom za svagda kazemo sta hocemo i prestanemo sedeti na 4 stolice . Moramo reci da nam se jebe i za EU i za NATO i da nas ostave na miru . Okrenuti se iskreno braci Rusima , dati im koliko hoce i gde hoce lokacije za nekoliko vojiih baza i zavrsiti sa mazohizmom. Odjebati EU i SSP i prestati da unistavamo srpskog seljaka . Ojacati agrar i izvoz hrane na istok . I to je sve . Sa NATO-m zavrsiti za sva vremena uzgred tuziti ih za genocid iz 1999 Pohapsiti sve NATO agente u Srbiji i poslati na robije . I to je sva mudrost

Odgovori 17 2