PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽI LITURGIJU U JASENOVCU! Veliki broj ljudi došao da se pokloni i njemu i žrtvama zloglasnog logora!

Autor:

Vesti

13.09.2021

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centralna proslava praznika Svetih novomučenika jasenovačkih počela je arhijerejskom Liturgijom koju služi patrijarh Srpske pravsolavne crkve Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, u crkvi Svetog Jovana Krstitelja manastira Jasenovac.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Patrijar Porfirije u Jasenovcu

Liturgiji u Jasenovcu pored velikog broja arhijereja prisustvuje i ministar Vlade Srbije Nenad Popović i veliki broj vernika, a nakon liturgije na humci pokraj spomenika "Kameni cvet" koji se nalazi u okviru Spomen-područja "Jasenovac" patrijarh Porfirije će služiti pomen jasenovačkim stradalnicima.

Proslavu praznika organizuju eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida.

Sutra će u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu, biti održan Međunarodni naučni simpozijum "Novomučenici : VII", na kojem će učešće uzeti domaći i inostrani istoričari i stručnjaci u oblasti društveno - humanističkih nauka, a na otvaranju će se obratiti patrijarh Porfirije.

Nastradali u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata u NDH kanonizovani su na Saboru SPC održanom 16. aprila 2010. godine, kada je za datum njihovog proslavljanja određen 31. avgust po julijanskom, odnosno 13. septembar po gregorijanskom kalendaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading