NOVI DETALJI SKANDALA IZ NOVOG PAZARA: Direktor škole tvrdi da je učiteljica đacima pustila i himnu "Bože pravde"

Autor: Republika

Vesti

03.09.2021

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učiteljica u Osnovnoj školi "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru Adela Karahmetović Melajac, koja je đacima prvacima na početku školske godine umesto zvanične državne himne "Bože pravde" navodno pustila takozvanu himnu Bošnjaka, dobila je rok od osam dana da se pismeno izjasni o svom postupku.

Foto: printscreen

Učiteljica Adela Karahmetović Melajac ističe da je pustila i "Bože pravde"

Direktor OŠ "Rifat Burdžević Tršo" Nusret Zuković rekao je da je nakon incidenta razgovarao sa učiteljicom i da je takozvana himna Bošnjaka "Ja sin sam tvoj" intonirana na drugom času, a da je Karahmetović Melajac na prvom času ispoštovala odluku Ministarstva prosvete i intonirala himnu "Bože pravde".

- Tokom razgovora sa učiteljicom koja vodi nastavu na bosanskom jeziku dobili smo objašnjenje da je postupila po obaveštenju Ministartva prosvete, a da je pesmu Bošnjaka intonirala tokom drugog časa prema programu koji je pripremila za prijem prvaka - rekao je Zuković za A1 TV i dodao da veruje svojoj koleginici i da su mediji izvukli celu priču iz konteksta, prenosi Kurir.

Na društvenim mrežama, podsetimo, juče se pojavio snimak iz novopazarske škole na kome se vidi kako đaci sa rukom na srcu pevaju takozvanu himnu Bošnjaka "Ja sin sam tvoj".

Snimak možete pogledati OVDE.

Republika

Foto: prinstkrin

Baloni u učionici

Pri tome je učionica bila ukrašena belim i zelenim balonima sa natpisom "Bosanski jer sam Bošnjak". Karaahmetović Melajac se snimkom pohvalila i na svom profilu na društvenim mrežama.

Hitno je reagovao i ministar prosvete Branko Ružić koji je rekao da slučaj u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je Ružić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
миа

03.09.2021 10:50

Па то има само у држави Србији. Да учутељица у сред Србије игнорише химну земље у којож живи и прима плату.....а да не причам о тзв."босанском језику" који она предаје. Какав је то језик, где и када је настао?

Odgovori 28 7