PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA NAKON SASTANKA U SLOVENIJI: Mnogi su stradali zbog ove ideje (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

01.09.2021

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sloveniji je u toku Bledski strateški forum na kom prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Republika

Foto: Printskrin/RTV PINK

Prepdsednik Vučić nakon sastanka iz Slovenije

Vučić je na Forumu imao brojne razgovore.

Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa Šarlom Mišelom. Srbija, kako kaže predsednik, pokušava da zaštiti i sačuva svoje nacionalne interese, a da je na sastanku bilo reči o dijalogu, o vladavini prava u Srbiji i o daljim naporima koje Srbija treba da preduzme na putu ka EU.

Predsednik je upozorio da će lažna država Kosovo krenuti u kampanju za ulazak u razne međunarodne organizacije. Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa Šarlom Mišelom. Srbija, kako kaže predsednik, pokušava da zaštiti i sačuva svoje nacionalne interese, a na sastanku je bilo reči o dijalogu, o vladavini prava u Srbiji i o daljim naporima koje Srbija treba da preduzme na putu ka EU.

- Ne postoji dovoljna želja za proširenjem, dok EU ne vidi svoje stvari. Čekaju se izbori u Nemačkoj, Francuskoj, komplikovano je, a ono što ja mogu da kažem je da se van kamera govori samo o Kini. Jasno je šta je preokupacija Evropljana i Amerikanaca. Mi moramo da se zbližavamo sa svima u regionu i ponosan sam na inicijativu "Otvoreni Balkan" - rekao je Vučić.

Ističe da je imao mnogo susreta na marginama na kojima je izrazio zabrinutost zbog planirane akcije Prištine, čime bi se stvorila još veća nesigurnost.

Na pitanje o inicijativi "Otvoreni Balkan", Vučić kaže da Borut Pahor nije kritikovao ovu inicijativu, ali da je jasno da ne postoji oduševljenje ovom idejom.

- Napravili su nam palačinke, ali su odlučili da ne stave "nutelu", već malo lošiji namaz. Mi smo sada napravili sami palačinke, a ponekad stavimo i "nutelu". Zašto bi se to nekome dopalo? - zapitao je predsednik. Ističe da je jasno da će mnogi zbog ovoga biti nezadovoljni, a da će tek nekolicina biti srećna.

- Interesi u Evropi su samo interesi, nema tu ljubavi i zašto bi se neko radovao što Srbija napreduje. Mi moramo da razumemo šta su naši interesi i moramo sebi da pomognemo. Svako treba da zna da je "Otvoreni Balkan" naš interes - rekao je predsednik.

Ističe da Srbija počinje da odlučuje o svojoj sudbini, a to se mnogima ne dopada.

- Ideja "Balkan Balkancima" je ideja koja može da nas spasi - rekao je Vučić.

Ističe da je za koji dan 4. septembar, a ako Albanci krenu u akciju, "za nas nema spavanja".

- U spoljno političkom smislu, čeka nas interesantna jesen - rekao je Vučić.

Na pitanje o razgovoru sa visokim predstavnikom Šmitom, predsednik kaže da ga je danas sreo, da su se pozdravili i kratko razmenili mišljenja. Dodaje da bi trebalo da se sretnu, ali da tačan datum ne zna.

- Razgovaraćemo uskoro. Za nas je važno i dobro je da Šmit nije poslušao besmislene zahteve. Neki ljudi ne mogu da razumeju koliko je to neodgovorno i opasno. Videćemo kakvi će zaključci biti po tom pitanju - rekao je Vučić.

Na pitanje o fotografiji sa Zmagom Jelinčićem, Vučić kaže da bi zbog nje trebalo da dobije hašku optužnicu.

- To dovoljno govori o tome da se traži razlog za napadanje, iako ga nema. To više govori o njima, nego o meni. Ne pada mi na pamet da se pravdam - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da bi se uplašio za Srbiju kada bi prestali da ga napadaju i razapinju.

Na pitanje o rečima Viktora Orbana i njegovom stavu da je Srbija više potrebna EU nego obrnuto, Vučić mu se zahvalio i rekao da on razume značaj Srbije i pokazuje joj poštovanje.

- Nama je EU potrebna i važna, a u međuvremenu moramo da živimo, preživimo i unapređujemo ekonomiju. To nam je važno, a pritom moramo da rešavamo pitanje Kosova, a teško je da igrate tango sa nekim ko trči po sali. Možemo tako da se igramo dečjih igara, ali ne i tango - rekao je Vučič.

Predsednik kaže da, za razliku od Šolaka i Đilasa, on ne izmišlja, a kada se bori za samostalnu Srbiju i uspe jednom u više od 140 godina da postigne to da Srbija bude prva ili druga u Evropi po stopi rasta, kada se grade putevi, bolnice, a Srbija napreduje, onda ne očekuje da će ga voleti i da neće biti uložen veliki novac da ga sruše.

- To razume i onaj ko se bavi, i onaj ko se ne bavi politikom. Vi ljudi, samo napred, a narod će doneti odluku - rekao je predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ivana

01.09.2021 19:03

Iskreno se nadam da će vas Srbija sačuvati, hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radi za interes naroda i države. Nijedan predsednik kao vučić do sada ovoliko nije radio za našu državu.

Maja

01.09.2021 19:31

Srbija napreduje, usaglašavanje se sa EU, ali želi i da očuva svoje nacionalne interese. Lažna država Kosovo želi pristup u medjunarodne organizacije ali naša država je spremna da reaguje.