ODZVONILO I MAJSTORIMA! Za sve popravke skuplje od 5.000 dinara moraju da izdaju predračun! U SUPROTNOM, NEMA PARA!

Autor:

Vesti

26.08.2021

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majstori će za sve popravke skuplje od 5.000 dinara morati da izdaju predračun i moći će da počnu da rade tek kada dobiju pismenu saglasnost.

Republika

Foto: pixabay.com

Nema para za majstore bez predračuna i saglasnosti

Ukoliko ne izdaju predračun, klijenti neće morati ni da im plate.

To predviđa novi Zakon o zaštiti potrošača, koji je prihvatila Vlada Srbije i koji bi uskoro trebalo da se nađe pred Skupštinom.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da se građani često žale na to da su im majstori naplatili previše, ali i da nikad im nijedan majstor nije dao račun.

Vlada je usvojila Predlog zakona o zaštiti potrošača, koji treba da usvoji i Skupština. Svi se nadaju uskoro, pre svih potrošači.

Glavna novina je predračun, kažu u Ministarstvu trgovine.

- To znači da je pružalac usluge u obavezi da za sve usluge koje prelaze račun od 5.000 dinara uradi proračun sa celokupnom specifikacijom usluge, cene materijala, sve i za to mora da dobije pisanu saglasnost od potrošača - navela je Slađana Đorđević, načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača.

I o dodatnim radovima, mimo ugovora, majstor mora da obavesti potrošača i može da počne da radi tek kad dobije saglasnost. Prvi put zakon predviđa i prekršajne naloge.

- Fiksna novčana kazna od 50.000 dinara je za pravna lica, 8.000 za odgovorne i 30.000 za preduzetnike - dodala je Slađana Đorđević za Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jeremij

20.10.2021 20:56

Majstorima super. Razlog da povećaju cene još više. A majstora nema, tražićemo ih svećom.

Ivan

17.12.2021 00:44

Paaaa... Pitacu vas ko ce vise od majstora zanatlija koji su 90% samouki u zanatu doci kod vas kada vam nesto "zaskripi" Cela Evropa je u skripcu sa radnom snagom i zanatlijama, podize plate u nebesa a vi oporezujete i kaznjavate ovo malo radne snage i majstora sto su nam ostali u Srbiji. Kada vise i njih ne bude molicete za radnom snagom kao sto sada ostali apeluju i potrazuju. Eto toliko.