Perfidna kampanja protiv Srpskog telegrafa: LAŽU, NA BOGA NE MISLE!

Autor:

Vesti

25.08.2021

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje Srpskog telegrafa o finansiranju i vlasničkoj strukturi svih glasila u Srbiji izazvao je pravu histeriju, a Šolakovi mediji prednjače u kuknjavi.

Republika

Foto: Promo Public

Šolakovi mediji prednjače u kuknjavi

Dosije mediji - istraživanje Srpskog telegrafa o finansiranju i vlasničkoj strukturi svih glasila u Srbiji izazvao je pravu histeriju i to baš među onima koji novac dobijaju i iz stranih izvora, vlada, ambasada, fonacija. Upravo ti koji se ujedno samoproglašavaju borcima za slobodu medija i govora, transparentnost, odmah krenuli su u brutalnu kampanju laži.

Narodski, lažu i na boga ne misle. No, krenimo redom. 

Srpski telegraf je u nedelju objavio podatke, koje dosad niko dematovao nije. Zašto? Tačni su, zvanično proverljivi, javno dostupni. Naš list rečju nije napisao da u bilo kojem od inostranih sponzorstava ima zakulisnih radnji. Daleko bilo da je lepio etikete "strani plaćenici" i(li) "domaći izdajnici", kako naprasnom i napadnom kampanjom pokušavaju da izlažiraju. 

UDRUŽENI NAPAD

A upravo to, doduše isuviše providno, iz petnih žila u protekla 72 sata, koliko je prošlo od objavljivanja našeg istraživanja pokušavaju da urade glasila i organizacije civilnog sektora naklonjeni delu opozicije. Tvrde oni da je inicijator, a ko bi drugi bio, predsednik Aleksandar Vučić optužbi da rade za strane interese i da su pod kontrolom tajkuna. A onda je Srpski telegraf, zamislite, u nastavku te akcije objavio specijalni dodatak o finansiranju i vezama medija i NVO sa strancima. Kakve li zavere! 

Tako je Danas, čiji je vlasnik Dragana Šolak objavio u prekjučeršnjem broju tekst pod naslovom "Vučićev bilten u lovu na profesionalne medije", gde kao usput ismevaju analizu Srpskog telegrafa (pišu "istraživanje").  Potom je TV N1, takođe medij iz Šolakovog jata, u tu perfidnu kampanju laži uvuku čak i poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković.

Brzinom svetlosti udružilo se oko 60 organizacija, sročilo i poslalo pismo ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić tražeći od nje da spreči napade vlasti na medije (!?).

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Željko Bodrožić pravi cirkus da privuče pažnju

I sve to uz podršku Željka Bodrožića, predsednika NUNS, koji pravi cirkus kako bi privukao pažnju stranih diplomata u Srbiji (pogledajte okvire).  

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Brankica Janković: Nedopustivo je bilo kakvo etiketiranje

Zloupotreba Brankice Janković

 Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je da je nedopustivo etiketirati medije nazivom domaći izdajnik, naveli su na portalu N1, što je bio i naslov. 

Na TV N1, naime, pitanje za poverenicu tako su sročili da je novinar u njemu već konstatovao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poveo hajku tako što medije naziva "tajkunskim", a sve to rezultira etiketama na naslovnim stranama tabloida, plasirajući to kao činjenicu iako se radi o očiglednoj laži  jer Vučić to nikada nije rekao.

Jankovićeva je odgovorila da joj je "cela ta situacija tužna". U izjavi za Srpski telegraf poverenica Janković objašnjava da se njena izjava nije odnosila na određene medije, kako je ostala sumnja posle takvih navoda, već je to njen generalan stav: 

- Nedopustivo je bilo kakvo etiketiranje, pod tim sam mislila na sve. Slobodni mediji su ključna vrednost svakog demokratskog društva i vama novinarima, sloboda izražavanja ne sme biti ugrožena, niti dovedena u pitanje. U isto vreme, mediji su dužni da stalno unapređuju standarde profesionalnog i odgovornog izveštavanja i promovišu vrednosti tolerancije i uvažavanja, kako je definisano i Zakonom o javnom informisanju.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Gordani Čomić poslali pismo

Pismo Čomićevoj

Posle objavljivanja dodatka "Dosije mediji", munjevito je reagovalo oko 60 organizacija koje su zajedničko pismo poslalo Gordani Čomić, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, tražeći od nje da spreči napade vlasti na medije. 

- Profesionalni mediji i OCD ponovo su meta žestoke kampanje koju je, po ustaljenom običaju, poveo predsednik Republike, a nastavili mediji pod njegovom kontrolom. Predsednik Vučić izneo je brojne neistine o radu organizacija civilnog društva u Srbiji, optužujući ih da rade za strane interese i da su pod kontrolom tajkuna. ... Srpski telegraf i drugi provladini mediji priključili su se kampanji objavljujući specijalni dodatak o finansiranju i navodnim vezama medija i OCD sa strancima i najavljujući nastavak kampanje - piše, između ostalog, u tom pismu.

Od ministarke do zaključenja broja nije stigao komentar na sadržinu pisma, zašto su se baš njoj obratili i da li će i šta da preduzme. 

Privlačenje pažnje diplomata 

Ne biraju mesto i vreme za kampanju protiv Srpskog telegrafa, a za to su i skup "Kultura dijaloga - civilno društvo i mediji", koje je organizovalo Čomićkino ministarstvo u Palati Srbija, iskoristili za svoj peformans. Mimo teme i cilja održavanja skupa pročitali su pismo, koje je 60 organizacija, poslalo Čomićki. A onda je predsednik NUNS Željko Bodrožić, u njihovo ime (!?), zatražio je od ministrake da prepozna, osudi i spreči napade na organizacije civilnog duštva i medije koje sprovodi vlast. A, upravo su se Bodrožić i pojedini predstavnici civilnog društva udružili kako bi sobotirali dijalog o medijima i to tako što bi na tom skupu prisustvo predstavnika stranih ambasada iskoristili da izvedu performans u kome će blatiti Srbiju i optuživati aktuelni režim za navodnu medijsku cenzuru. Plan se malo izjalovio. Očekivali su veći broj diplomata i publiku za Bodrožića, ali su među zvanicama bili samo američki ambasador Entoni Godfri, šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu i belgijski ambasador.

"SMEŠNA" NERVOZA

Čemu onda tolika nervoza, etiketiranje, podrugivanje ako je smešna, kako su neki okaraterisali, analiza Srpskog telegrafa? Zašto i kome smeta objavljivanje javno dostupnih podataka o finansiranju medija? Zašto se to shvata kao neki napad?

- Reakcije i ponašanje pojedinih medija na samo pominjanje njihovih finansija jasno pokazuje koliko je ta tema bolna za njih, a to otkriva i razloge zbog čega su njihove finansije netransparentne i obavijene velom tajne. U tom svetlu treba posmatrati i izmišljanje lažne opasnosti kojoj su navodno izloženi zbog priče o načinima i izvorima njihovog finansiranja - kaže za Srpski telegraf direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić.

Ključno je da postoji više nego opravdan interes javnosti da se ovoj temi otvoreno piše, zaključuje on, kao i da građani o svim relevantnim informacija budu uredno i blagovreneno obavešteni.

Konačno, Srpski telegraf nije se bavio istraživanjem finansiranja samo nekih medija. Već i televizija, svih dnevnih listova, nedeljnika. Naveli smo i kompletnu vlasničku strukturu našeg lista, kao i koje prihode ima Srpski telegraf. 

Republika

Foto: Tanjug

Igor Bandović ocenio da predstoji mađarski ili turski scenario

Bandović: Mađarski ili turski scenario

 I Igor Bandović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), uključio se u kampanju ocenjujući da nam predstoji mađarski ili turski scenario. U osvrtu na skup "Kultura dijaloga - civilno društvo i mediji" u organizaciji Ministarstva za društveni dijalog ocenio je da je pokazao da sada već ni privid ili pokušaj održanja "fasadne" demokratije nije moguć. 
- Šire gledano, rezultat ovakvog stanja demokratije u zemlji upućuje na madjarski ali možda pre na turski scenario daljeg razvoja dogadjaja, naravno, sa nekim domaćim specificičnostima. Kraj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading