BEOGRAD NA VODI POTOPIO ŠOLAKA! Raskrinkana strašna laž, PROPAO POKUŠAJ DA SE OCRNI PROJEKAT!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Beograd na vodi" ne samo da nije prethodnu godinu završila u minusu, kao što su pokušali da proture mediji u vlasništvu Dragana Šolaka, nego je svoju poslovnu imovinu uvećala za 200 miliona evra, kako stoji u finansijskim izveštajima.

Foto: ST/N. MANDIĆ/Tanjug/printscreen

Dragan Šolak

Tako je tekst objavljen u utorak u dnevnom listu Danas i pompezno plasiran na naslovnoj strani da manjak kompanije navodno iznosi 2,8 miliona evra, a BW kule i BW galerije još 15 miliona, samo još jedan pucanj u prazno i pokušaj diskreditovanja projekta koji je doneo novo lice Beogradu.

Istina, sve je to Danas izveo dosta nevešto, budući da, osim tendencioznog naslova, ostatak teksta ne prati tezu, pa tako autor sam priznaje da se u građevinarstvu prihodi od prodaje knjiže isključivo tek posle predaje ključeva kupcu, a do tada se vode kao avans.

Zato je na kraju 2020. na računu firme stajalo 127 miliona evra, koji će biti pretvoreni u prihode kada stanovi budu završeni.

NE PIJE VODU

Čak im i izjava jedinog sagovornika arhitekte i ekonomiste Mahmuda Bušatlije ne ide u prilog.

- Prolazni bilans u jednoj godini ne mora ništa da znači. Ako su u prošloj godini iskazani gubici, to ne znači i gubitak na kraju projekta. Možda je neka zgrada završena, a nije prodata. U ovom poslu uvek postoji vremenska zadrška jer se prvo ulaže u gradnju i opremanje, a tek onda naplaćuje od prodaje. Nezahvalno je podvlačiti neku računicu kada projekat još nije završen - objasnio je Bušatlija.

Smetaju im novi putevi, bolnice...

Mrtva trka Šolakovih medija. Dva dnevna lista u vlasništvu tajkuna kao da se utrkuju ko će na gluplji način da napadne predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tako su u dnevnim novinama Nova optužili Vučića da je za mesec dana potrošio 500 miliona evra. A potrošio ih je, gle čuda, govoreći o velikim, pre svega, infrastrukturnim projektima, koji će biti realizovani.
Kako oni to vide, bolje bi bilo da pare, kao neki koje oni podržavaju, sakriva po računima širom sveta umesto što insistira da se grade mostovi, putevi, bolnice...

Marko Matić, direktor Centra za odgovorne medije, kaže da je tekst Danasa školski primer kršenja novinarskih normi.

- Danas nastavlja da vodi kampanju protiv projekta "Beograd na vodi", koju je započeo još 2014. U početku je projekat kritikovan kao Vučićeva maketa i iluzija da bi, nakon što su počele da niču prve zgrade, kritika otišla u smeru pranja novca, korupcije i, najzad, njegove navodne neisplativosti. Iako nije sporno da građani Srbije treba da dobiju sve informacije koje se tiču isplativosti i poslovanja u okviru ovog velikog građevinskog projekta, te informacije moraju biti celovite, istinite i tačno interpretirane, što nije slučaj u tekstu Danasa - ocenio je Matić.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Beograd na vodi

RADOVI DIKTIRAJU

Iz kompanije "Beograd na vodi" objašnjavaju da prihodi zavise od dinamike radova, a da je u 2020, verovatno zbog korone, završen samo jedan objekat. 

- U 2018. i 2019. ostvaren je veći ukupan prihod od preko 170 miliona evra po osnovu završena tri značajna objekata - BW residences, BW vista i BW parkview, sa 878 stanova. Kada je reč o prihodima za 2020, treba imati u vidu da je završen jedan objekat, BW magnolia, sa 110 stanova. Prihodi od prodaje nekretnina razlikuju se po godinama i zavise od faza projekata, odnosno od trenutka kada su objekti završeni i predati - kažu u ovoj kompaniji i dodaju da će prihodi u 2021. biti 140 miliona evra, a očekivana dobit 25 miliona.

Podsećaju i da je njihov poslovni plan razvojni, te se sva slobodna sredstva, odnosno neraspoređena dobit, ulažu u dalji razvoj projekta.

Đilas na aparatima: SNS vlada bar još 10 godina

U istom broju kada je objavljena fejk priča o navodnom gubitku "Beograda na vodi", urednici Danasa šokirali su ne samo svog gazdu Dragana Šolaka već i njegovog partnera Dragana Đilasa. Naime, na drugoj strani ovog lista objavljen je intervju s politikologom Mladenom Mrdaljem, u kome on ni manje ni više prognozira da će SNS vladati bar još deset godina.
- Mislim da će SNS opstati bar još deset godina na vlasti jer će uzeti izbore za predsednika i Skupštinu 2022, što znači da će 2026-2027. imati vlast, a da će u međuvremenu uvesti biranje predsednika u Skupštini i baciti svu silu na izbore 2026, koje će verovatno i dobiti - ocenio je Mrdalj.

Ovo su prave brojke "Beograda na vodi"

- Prihodi za 2021: više od 140 miliona evra
- Dobit za 2021: više od 25 miliona evra
- U 2021: Završetak više od 600 stanova
- U izgradnji: 2.200 stanova
- Trenutno angažovano: 2.300 radnika
- Vrednost poslovne imovine: više od 700 miliona evra
- 200 miliona uvećana samo u prethodnoj godini

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading