SVI KOJI SU OVE GODINE U SRBIJI DOBILI OVU BOLEST SU I PREMINULI! Nije korona jedina koja nas ubija! SMRTNOST 100 ODSTO!

Autor:

Vesti

08.08.2021

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od virusa Zapadnog Nila koga prenose komarci i Srbiji su ove godine obolele dve osobe i nažalost obe su preminule.

Foto: Tanjug/AP

 

Reč je o muškarcu od 63 i ženi od 50 godina koji su, kako se napominje, imali “pridružena hronična oboljenja”.

- Oni su sa teritorije Južnobačkog i Sremskog okruga - saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca koji je i prenose. Za naše geografsko područje karakteristično je da oni postaju aktivni u proleće, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana među ljudima na teritoriji Srbije krajem jula meseca 2012. godine. U periodu od 2012. do 2020. na teritoriji naše zemlje registrovana su 1.032 slučaja groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osob, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading