MIROSLAV LAZANSKI NIJE STIGAO DA OSTVARI VELIKU ŽELJU, A BAŠ MU JE BILA SAN! Njoj je ostalo da to uradi bez njega!

Autor: Republika

Vesti

05.08.2021

20:23

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović otkrila je da će ispuniti poslednju želju koju je imao ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski koji je juče preminuo.

ST/V. LUKIĆ

 

Njenu objavu prenosimo u celosti:

- Šok, tuga, neverica! Otišao je jedan od najvećih - Miroslav Lazanski. Naš Laza. Otišao je na svoje poslednje putovanje.

Njegovo poslednje rusko putovanje zauvek ću pamtiti. Posetili smo Jasnu Poljanu, mesto gde je rođen i gde je više od šest decenija živeo i stvarao veliki ruski pisac Lav Tolstoj. Bila je njegova želja da to mesto zajedno posetimo. Tu se Laza poklonio na grobu čuvenog pisca i na molbu domaćina upisao se u knjigu utisaka.

Istog dana, posetili smo na kratko i Tulu, grad oružara, medenjaka i samovara.

Kupila sam mu u Jasnoj Poljani na poklon tulski "prjanik" (medenjak) sa natpisom "tulski oružari". Za uspomenu.

Poslednji naš susret dogodio se dan kasnije. Tog dana putovao je u Beograd, na godišnji odmor. Sa tog putovanja se više neće vratiti u Moskvu, na svoje radno mesto. Zagrlili smo se na rastanku, nakon što smo prethodno skovali planove za nova putovanja.

Nakon Volgograda, nekadašnjeg Staljingrada, Jasne Poljane i Tule, želeo je da zajedno posetimo Kursk, mesto gde se tokom Drugog svetskog rata odigrala najveća tenkovska bitka u istoriji, i Vladivostok, sedište ruske Pacifičke flote.

Tu misiju ću ispuniti sama. Isto onako kako je Laza ispunio želju svog pokojnog oca da na Mamajevom kurganu u Volgogradu položi cveće na grobove ruskim junacima, ja ću ispuniti Lazinu želju.

Komentari (0)

Loading