Ministarstvo zaštite životne sredine tvrdi da su neutemeljene kritike zbog javnog konkursa

Autor: Republika

Vesti

05.08.2021

19:54

Kritike na račun sprovedenog Javnog konkursa za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2021. godini nisu utemeljene na činjenicama, nego na ličnom nezadovoljstvu udruženja za koja nisu preliminarno opredeljena sredstva.

Profimedia

 

Kriterijumi za raspodelu sredstava su transparentni, što je jasno svakom učesniku, jer su navedeni u konkursnoj dokumentaciji, u skladu sa Uredbom koja reguliše sprovođenje ovakvih javnih poziva. Reč je o Uredbi o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja ("Službeni glasnik RS", broj 16/18).

Predstavnici civilnog društva koji nisu zadovoljni plasmanom projekta koji su kandidovali, imaju priliku da u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne liste, dostave prigovor. Preliminarna lista je objavljena 30. jula, a svi prigovori koji stignu u propisanom roku, biće razmotreni pre objave konačne liste po kojoj će sredstva biti dodeljena.

Na preliminarnoj listi nema udruženja koja nisu registrovana u Agenciji za privredne registre, kako to neki tvrde. Reč je o tehničkom propustu, i ovom prilikom se izvinjavamo udruženju "BE International", što su dovedeni u neprijatnu situaciju, jer su zbog nenamerne slovne greške navedeni kao "BI International".

Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na sve učesnike u konkursu da svoje nezadovoljstvo izraze na propisan način, i da upute prigovor. Svi blagovremeni prigovori će biti razmotreni u propisanom roku, pre donošenja konačne odluke, a Ministarstvo neće tolerisati pritiske na komisiju putem medija ili na bilo koji drugi način.

Konkursom je opredeljeno 70 miliona dinara za projekte civilnog društva, a sredstva će biti dodeljena transparentno, na osnovu pomenute Uredbe i konkursom predviđenih kriterijuma.

Komentari (0)

Loading