MARIĆ JE PAŽLJIVO MERIO SVAKU REČ! Ovako se voditelj oprostio od preminulog kolege: Lazanskog sam poznavao 40 godina, BIO JE ZVEZDA!

Autor: Republika

Vesti

05.08.2021

11:09

Iznenadna smrt ambasadora Srbije u Moskvi Miroslava Lazanskog, koji je u svom domu u Beogradu preminuo od posledica srčanog udara, izazvala je brojne reakcije u javnosti.

ST/N. MANDIĆ

Milomir Marić i Miroslav Lazanski

Potresnim porukama od Lazanskog su se oprostili brojni političari i državni funkcioneri, pa ipak oproštaj novinara i dugogodišnjeg kolege Lazanskog Milomira Marića svakako zauzima posebno mesto, s obzirom na to da su se Marić i Lazanski poznavali četiri decenije.

Marić se od Lazanskog oprostio dugim monologom.

- Stigla je tužna vest. Preminuo je Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji. Čoveka sam poznavao 40 godina. Upoznali smo se u onoj Jugoslaviji, u Zagrebu gde je bio jedan od najtalentovanijih novinara "Vijesnika". Bio je vojno-politički komentator u vreme kad mi nismo ni sanjali da će devedesetih godina izbiti ratovi na teritoriji Jugoslavije. Lazanski je tad odlazio u ratove na Bliskom istoku, u Pustinjske oluje, afričke ratove. Izveštavao je iz svih tih ratova i nije ni sanjao da će ti ratovi, te nesreće da se presele u Jugoslaviju, koja je tada izgledala kao Amerika za sve zemlje iza Gvozdene zavese. Bio je prvi čovek koji je intervjuisao šefa KGB-a, maršala Jazova i mnoge ruske generale, a istovremeno je bio i prvi naš novinar koji je bio primljen u američku vojnu bazu u Vest Pointu i bio je na američkom nosaču aviona. U ovim ratovima devedesetih u Zagrebu je izgubio i stan i posao i morao je da "beži" u Beograd - rekao je Milomir Marić.

youtube.com/printscreen

Miroslav Lazanski

 

Marić se prisetio intervjua Lazanskog sa Veljkom Kadijevićem pre izbijanja rata u Jugoslaviji.

- Uoči raspada Jugoslavije ostaće upamćeno kako Lazanski intervjuiše tadašnjeg načelnika generalštaba Veljka Kadijevića. Veljko Kadijević nije govorio direktno u tom intervjuu, njegove reči čitao je spiker, a Lazanski i on su šetali po nekom parku, po Topčideru. Iz tog intervjua je ispalo da će sutra vojska izaći na ulice Jugoslavije i odbraniti Jugoslaviju, da će uhapsiti Tuđmana, Kučana i sve separatiste i da možda za tu akciju ima podršku ne samo Rusije, nego i Amerike. Nažalost, desilo se to što se desilo. Lazanski je u beogradskom novinarstvu ostvario drugi život, došao je do najveće slave i onda je postao i narodni poslanik i ambasador Srbije u Moskvi. Bio je jako simpatičan čovek, šarmantan i svi su ga voleli. Čak i oni koji su mu u Zagrebu zamerali sve kada se opredelio da napusti Zagreb i dođe u Beograd rado su ga dočekivali i njemu je čak i u Zagrebu počelo da se piše dostojanstveno, kako je i zasluživao. Slava mu - rekao je Marić.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Milomir Marić

On kaže da je Lazanski bio vrhunski profesionalac koga niko nije mogao da ga ospori i dodao da je bio zvezda.

Podsetio je i na intervjue Lazanskog sa Putinom, Asadom i njegovim ocem i drugim velikanima, te da je čitav svet preneo te intervjue.

VIDEO: 

IN MEMORIAM: Miroslav Lazanski 1950 - 2021.

Komentari (0)

Loading