JOŠ DESET DRŽAVA POVLAČI ODLUKU O PRIZNANJU KOSOVA!?

Autor:

Vesti

03.08.2021

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak deset država pružilo Srbiji čvrste garancije da su spremne da povuku svoje odluke o priznanju lažne države Kosovo.

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/Filip Krajinčanić, Wikipedia/Balkan, Pudelek, Pixabay

 

 

Imena ovih država, kako piše Politika, zbog mogućih pritisaka se još drže u tajnosti.

- Pošto je septembar mesec u kom, prema Vašingtonskom sporazumu, ističe jednogodišnji moratorijum na kampanju Prištine za nova priznanja kosovske nezavisnosti, ali i na kampanju Beograda za poništavanje tih priznanja, Srbija će aktivirati pomenute garancije i deset država će poništiti priznanje Kosova ukoliko prištinske vlasti krenu u svoju kampanju u potrazi za novim priznanjima - navodi Politika.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da sve veći broj država, koje su brzopleto ili pod ogromnim pritiskom priznale Kosovo, sada uviđaju skrivenu opasnost od tog čina.

- Tekući trendovi i razvoj su drastično različiti u odnosu na, na primer, 2008. godinu. Povlačenje priznanja je nezaustavljiv proces i toga će biti i bez aktivnosti Srbije. U Prištinu ne treba imati poverenja, jer je ona izigrala sve obaveze koje je do sada preuzimala, tako da sigurno nije stala, direktno ili preko svojih patrona, ni sa kampanjom za nova priznanja. Srbija je u neupitnoj prednosti, jer kao država štiti tri stvari: svoj suverenitet, međunarodno pravo i bezbednost u ovom delu sveta - navodi Jovanović i dodaje:

- Najveći udarac na evropsku bezbednost od Drugog svetskog rata je agresija 1999. godine i nelegalna secesija Kosova. Osim što će nesvrstane zemlje nesporno krenuti ka povlačenju priznanja, očekujem da se taj proces pokrene i u EU. Nije uopšte nemoguće. Pokreti koji to zagovaraju jačaju u Poljskoj, Češkoj i drugim delovima Evrope.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Boze mili ima li te

03.08.2021 21:29

Opet se beskrajno proveravamo!