DOKTOR KON OTKRIO SVE O TREĆOJ DOZI VAKCINE: A ovo je rekao o dominantnom soju korone u Srbiji!

Autor: Republika

Vesti

02.08.2021

10:06

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u Srbiji dominantan britanski soj koronavirusa, ali da se na određenom uzorku novih slučajeva ispituje prisustvo delta soja.

printscreen/TV Happy

Predrag Kon

 

Kon je za RTS rekao da se porast broja novozaraženih, koji traje od poslednje nedelje juna, iz nedelje u nedelju prati.

- Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja - rekao je Kon.

Ukazao je da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i napomenuo da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

- Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku, određenom broju, u kolikom procentu je prisutan delta - naveo je Kon.

Dodao je da je logično da kada se svuda oko nas povećava prisustvo delta soja da će ga biti i kod nas.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, Kon je kazao da se ona daje osobama kojima je značajno oslabljen imunitet zbog prirode bolesti, odnosno zbog transplantacije, hemodijalize, insulin zavisnog dijabetesa, kao i zbog malignoma i raznih bolesti koje obaraju imunitet.

- Sasvim je jasno da su ti pacijenti u najvećem riziku i za njih se preporučuje treća doza vakcine. Da li će to biti jednog proizvođača, drugog proizvođača zavisi od toga koju je vakcinu prvu primio. Prema tome, to nije striktno odlučeno - pojasnio je Kon.

Dodao je da je preporučeno da treća doza bude vakcina koja je zasnovana na informacionoj RNK, ali, kako je objasnio, nema nijednog posebnog razloga za to.

- Najvažnije od svega je da se te osobe zaštite. Nema još uvek preporuke SZO. Moramo još malo sačekati i jasno je da se ubrzava taj proces preporuke treće doze i biće sasvim sigurno u narednom periodu. Da li će biti za mesec, dva, videćemo - dodao je Kon.

Komentari (1)

Loading
Mika

02.08.2021 12:46

Veterinari imaju višegodišnje iskustvo sa vakcinama. Preporučuju ukrštanje vakcina.