PRIŠTINA PLAĆA OSAM MILIONA DOLARA ERDOGANU: Turski predsednik dobio MASNU LOVU da lobira za šiptarsku nezavisnost!

Autor:

Vesti

22.07.2021

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre dva dana srpsku javnost je iznenadila izjava predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da njegova zemlja radi na novim priznanjima Kosova i da će o tome razgovarati s američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP, Wikipedia
Redžep Tajip Erdogan

- Pokušavamo da radimo na povećanju priznanja Kosova. Sada postoji 114 kandidata i želimo da se taj broj poveća. Nadamo se da ćemo ove godine na sastanku UN koji ću imati s Bajdenom ponovo razgovarati o ovoj temi - rekao je Erdogan.

Dobro upućen izvor kaže za Objektiv da Erdogan nije ovo rekao zato što je emotivno vezan za Prištinu ili zato što je cilj Ankare nezavisno Kosovo, već samo iz ličnih interesa.

- Nedavno je jedna ozbiljna lobi grupa iz Amerike "Balard partners" stupila u kontakt sa Erdoganom i ponudila mu veliku svotu novca kako bi lobirao za Kosovo u svetu - rekao je izvor i dodao da je prvi čovek Turske prihvatio ponudu, što se vidi i iz njegovih izjava, a da će za to inkasirati oko osam miliona dolara.

- Naravno, novac stiže iz Prištine, jer Albanci žele da kupe što više vremena pred odlučujuće pregovore s Beogradom, a da bi to postigli, potrebna im je bolja osnova na međunarodnom planu - navodi izvor.

Kako on dalje kaže, novac za lobiranje ne predstavlja problem za Prištinu, već je najveća barijera kako doći do velikih svetskih igrača koji bi za njih lobirali, a lobi grupa "Balard partners" je jedna od najuticajnijih na Kapitolu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

- Nisu se Albanci slučajno opredelili za njih. Njihove usluge je već koristio Hašim Tači od decembra 2017. do decembra 2019. - poručuje izvor i dodaje da "je ugovor između tzv. predsedništva Kosova i ove lobi grupe potpisan na dve godine, a da je kompanija iz Vašingtona na osnovu njega inkasirala 52.000 dolara mesečno".

Iz tzv. predsedništva Kosova tada je rečeno da će ova kompanija podržati inicijative ove lažne države koja se tiču suočavanja s prošlošću i da će pomoći u kreiranju nove dinamike u procesu pomirenja, ali i u drugim procesima, kao što je modernizacija i transformacija bezbednosnih snaga Kosova u multietničke snage.

Kosovo američke lobističke kompanije plaća još od 1992, na osnovu zvanično dostupnih dokumenata. Analitičari smatraju da se potreba za lobiranjem tokom devedesetih ne može upoređivati sa ovom danas. Nekad se to radilo u korist države, a danas se radi u korist pojedinaca.

Vljora Čitaku

Predsednik lobi firme, Brajan Balard, inače jedan od glavnih fandrejzera (skupljača novca) bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, 22. aprila 2018. godine je na Floridi s Trampom kratko razgovarao o odnosima s Kosovom i preneo mu zahtev tadašnje ambasadorke tzv. Kosova u SAD Vljore Čitaku da se sastane s Hašimom Tačijem.

Balard ima odlične lične odnose sa Trampom i nastavlja da skuplja donacije za njega, pošto se sprema da opet izađe na izbore 2024. godine. Na osnovu zvaničnih dopisa tzv. ministarstva pravosuđa, ova kompanija lobira za Kosovo od 2017. godine, a od Kosova, Dominikanske Republike i Turske u toku te godine je zaradila 1,8 miliona dolara. 

Klijenti firme "Balard partners" u SAD su "Amazon", "Ameriken erlajns", "Uber" i mnogi drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading