Da li će Grčka PRIZNATI lažnu državu Kosovo? Oglasio se ministar Dendijas, ovo je NJIHOV STAV!

Autor:

Vesti

04.07.2021

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas govorio je o mogućnosti priznanja tzv. Kosova od strane Grčke, u intervjuu listu "Ril Njuz", prenosi Reporteri.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Pixabay

Šef grčke diplomatije komentarisao je tri "vruća" pitanja, odnose Grčke sa Turskom, sprovođenje Prespanskog sporazuma i pitanje Kipra i tzv. Kosova.

Vezano za novu proširenu ulogu kosovskog diplomatskog predstavništva u Atini i dve posete Prištini u roku od nekoliko meseci Dendijasu je postavljeno pitanje da li Grčka planira da prizna tzv. Kosovo i da li je taj akt protiv međunarodnog prava.

- Integracija Zapadnog Balkana u EU je prioritetno pitanje, jer stabilnost u regionu direktno utiče na bezbednost naše zemlje. Mi nismo za stvaranje ‘crne rupe’ na našem severu. Iako se naš stav o kosovskom statusu nije promenio, mi zadržavamo konstruktivan stav i podržavamo dijalog između Prištine i Beograda. Što se tiče zakonitosti mogućeg priznanja, Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je 2010. godine da proglašenje nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, jer nije proizvod upotrebe ilegalnog nasilja koje je osudio Savet bezbednosti, jer je to bilo proglašenje pseudo-države (koja se naziva turskom pseudo-državom na Kipru) 1983. Raspadom Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, osnovane su mnoge nove države, od kojih nijedna nije rezultat spoljnih napada - odgovorio je Dendijas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ilke

04.07.2021 18:10

Eto da nemate vise iluzije da su nam grci prijatelji, kao prvo Kosovo i Metohija zatim Vojvodina komunisti su od tih delova Srbije napravili pokrajine gospodine ministre. Kakve veze ima Jugoslavija, sa otimanje i parcanjem Srbije ministre?

Lili

10.07.2021 07:45

Ovaj doticni i njegovi poslusnici nisu dobri za svoj narod Grke ,pa ne mogu biti ni za prijateljsku Srbiju!