PONOS SRPSKE NAMENSKE INDUSTRIJE I VOJSKE SRBIJE: I dva loša malo za našeg MILOŠA!

Autor:

Vesti

04.07.2021

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naš, a svetski. Srpski stručnjaci i naša namenska industrija proizveli su specijalnu porodicu vozila miloš, koja mogu biti od neprocenjive vrednosti u najraznovrsnijim borbenim, izviđačkim i drugim misijama.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Familiju besposadnih daljinski upravljanih vozila miloš čine daljinski upravljana mala gusenična oklopna vozila namenjena za borbu, izviđanje, medicinsku evakuaciju, logističku dostavu, podršku specijalnim i izviđačkim jedinicama.

Takođe, što je veoma važno, posebno mogu biti od koristi u protivterorističkim dejstvima u urbanom okruženju, uključujući i dejstva u zgradama.

Kompletna bežična daljinska kontrola svih funkcija sistema ostvaruje se kroz kontrolne punktove u komandnom upravljačkom vozilu ili sa prenosne upravljačke stanice.

Srpski telegraf od 4. jula izlazi i nedeljom

Miloš poseduje optoelektronski osmatračko-nišanski blok, koji se sastoji od dnevne kamere, termovizijske kamere, laserskog merača daljine i pomoćne kamere za osmatranje u horizontalnoj ravni. Poseduje integrisan sistem za upravljanje vatrom koji na osnovu izmerene daljine do cilja omogućava automatsko zauzimanje elemenata za gađanje.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

U osnovnoj varijanti ova vozila naoružana su daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom M-86 u kalibru 7,62x54 mm sa municijskom kutijom 600 metaka i šestocevnim revolverskim bacačem granata u kalibru 40x46 mm, opciono i sa dve protivoklopne rakete M-80 u kalibru 64 mm, što omogućava onesposobljavanje i uništavanje ciljeva na daljinama do 800 metara, u dnevnim i noćnim uslovima.

U teže naoružanim varijantama opremljeno je mitraljezom u kalibru 12,7 mm NSV ili mitraljezom gatling M-134 u kalibru 7,62 mm sa municijskom kutijom od 1.000 metaka. Vozilo u logističkoj varijanti može služiti za prevoz ranjenika ili dotur logističkih potreba sa maksimalnom nosivošću od 250 kilograma.

Rame uz rame sa svetskim zverima

Kako kažu vojni eksperti, vozila miloš u rangu su najboljih svetskih oruđa te vrste. Major Aleksandar Milovanović rekao da je zadovoljstvo imati ga u sastavu svojih jedinica.

- Miloš omogućava mobilnost, efikasnost, zaštitu i u rangu je sa vozilima savremenih specijalnih jedinica u svetu. Pripadnici vojske imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila i da se uvere u vatrenu moć, visok nivo balističke zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti, u svim zemljišnim i vremenskim uslovima - objasnio je major

Gde je sve koristan

- borba
- izviđanje
- evakuacija ranjenika
- logistička dostava
- podrška specijalnim i izviđačkim jedinicama
- dejstvo protiv terorista u urbanom okruženju, uključujući i zgrade

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Osmatračko-nišanski blok

- dnevna kamera
- termovizijska kamera
- laserski merač daljine
- pomoćna kamera

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mirko

04.07.2021 17:37

Ali treba što brže proizvesti veći broj komada za sve jedinice.