OGLASIO SE AMBASADOR LAZANSKI IZ MOSKVE: Ovo je sjajna vest, to bi značajno ojačalo MOĆ SRBIJE! (VIDEO)

Autor:

Vesti

03.07.2021

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nabavko ruskog PVO sistema "Krasuha", namenjenog za elektronsku borbu, i protivoklopne rakete "Kornet", koja se u svojoj klasi smatra najboljom na svetu, Vojska Srbije bi značajno ojačala odbrambenu moć, ocenio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Miroslav Lazanski

Komentarišući saznanja da Srbija razmatra kupovinu "Krasuhe" ambasador je istakao da bi u tom slučaju Srbija bila jedina zemlja u regionu koja raspolaže tim sredstvom za elektronsku borbu, dok bi, kako je rekao, nabavka "Korneta" bio odličan izbor za Vojsku Srbije.

- Nama je "Krasuha" veoma važna zato što je u segmentu PVO jako dobra za borbu protiv dronova, aviona i niskoletećih ciljeva. To je sredstvo elektronskog ometanja, složen elektronski sistem koji je u kombinaciji s "Pancirom" nenadmašan u svojoj kategoriji - kaže Lazanski za Sputnjik.

"Krasuha" elektronski štiti komandna mesta, grupisane kopnene snage, sisteme PVO, važne industrijske i strateške objekte. Sistem funkcioniše tako što analizira vrstu signala i ometa zračenje neprijateljskih radara.

"Krasuha" je mobilni sistem koji deluje u prečniku i do 400 kilometara, a može da ometa rad radara i na modernim avionima, da dezorjentiše navođene visokoprecizne rakete, ali da blokira rad bespilotnih letelica. Primera radi, sistem "Krasuha S4" može da na opasnoj blizini detektuje jurišnu protivničku avijaciju i ometa rad njene opreme. Ta stanica "lovi" radarski signal aviona koji se približava, analizira ga i blokira ga, čime onemogućuje protivnika da nišani i puca, a uz pomoć jedinstvene opreme, ovaj sistem može podjednako efikasno da deluje na sve vazdušne mete. U isto vreme, ni brzina, ni visina letelice protivnika ne utiču na borbene mogućnosti "Krasuhe", koja je svoju efikasnost pokazala i u Siriji.

- Ja sam u ruskoj vazduhoplovnoj bazi "Hmejmim" u Siriji 2015. godine gledao kako "Krasuhu" instaliraju i bila je upravo u kombinaciji sa "Pancirom". Ona se ne može porediti ni sa čim drugim zato što su u sredstvima elektronske borbe, elektronskog ometanja, Rusi prvi u svetu - naglasio je ambasador.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
Sistem Krasuha

Rusi su, čak i po priznanju eksperata NATO-a, u elektronskoj borbi otišli najdalje u svetu. U martovskom izveštaju američke Kancelarije za reviziju, Vašington otvoreno priznaje da je američka vojska izgubila nadmoć u izvođenju operacija u elektromagnetnom spektru. Takođe se napominje da su ruske snage za borbu u elektromagnetnom spektru pokazale svoju efikasnost "u stvarnoj upotrebi ovih sredstava protiv SAD i drugih zemalja", ali se u izveštaju ne navodi o kakvim slučajevima se radi.

Ruski vojni eksperti ističu značaj sistema za elektronsku borbu, jer oni ne samo da "oslepljuju" protivnika i remete rad njihovih sistema, nego omogućavaju i zaštitu sopstvenih snaga od neprijateljskih dejstava.

Razvoj sistema "Krasuha" započeo je sredinom devedesetih, a uveden je u upotrebu 2012. godine. Istovremeno su razvijani sistemi "Krasuha-2" i "Krasuha-4".

"Krasuha-2" je analogna i instalira se u tri terenska vozila, a "Krasuha-4" digitalna i postavljena u dva vozila. Ima domet od 150 do 300 kilometara, dok se taktičko-tehničke mogućnosti modernizovane verzije "Krasuhe-20" drže u tajnosti, ali se zna da ima domet do 400 kilometara. Jedan od glavnih zadataka sistema je i neutralizacija letećih radara AVAKS, bez kog moderni nevidljivi avioni praktično ne mogu da lete.

"Kornet" - odličan izbor za Vojsku Srbije

Govoreći o mogućoj nabavci raketa "Kornet", Lazanski ističe da je to "vrhunski protivoklopni projektil, koji probija oklop koji je ekvivalent metar pancirnog čelika".

- "Kornet" nismo imali do sada i on nam je neophodan pošto su protivoklopne rakete u našem sastavu većinom stare sovjetske "Maljutke" sa nekom vrstom modernizacije koju smo mi radili - kaže ambasador.

Rakete "Kornet" su toliko precizne i snažne da rade po principu "jedan hitac – jedan tenk". Projektili su u stanju ne samo da potpuno probiju oklop deblji od jednog metra, nego i da unište bunkere, pa bi ovo pojačanje bilo veoma značajno za Vojsku Srbije.

- "Kornet" probija oklope svih današnjih modernih tenkova. Apsolutno u svojoj kategoriji protivoklopnih raketa "Kornet" je najbolja raketa i to bi bio odličan izbor za našu vojsku - ocenio je Lazanski.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragica

03.07.2021 22:10

Samo S400 Srbiju Spasava.