DELTA SOJ JE TU, SAMO GA NISMO ULOVILI U LABORATORIJI! Virusolog Šekler: PREVIŠE SMO SE OPUSTILI!

Autor: Republika

Vesti

01.07.2021

08:41

Delta soj virusa korona stigao je zvanično u Srbiju - registrovan je kod dve osobe na Kosovu i Metohiji. Stručnjaci su saglasni da ga verovatno već ima i u centralnom delu zemlje, ali još nije "ulovljen" u laboratoriji!

youtube.com/RTS
Milanko Šekler

- Da će delta soj da stigne i kod nas bilo nam je jasno onog trenutka kada se pojavio u svetu - kaže, za "Novosti", dr Milanko Šekler, virusolog.

- On je verovatno već u cirkulaciji, tako da je jedino neizvesno kada će i zvanično da se izoluje - navodi on.

Doktor Šekler napominje da razloga za bojazan nema, jer delta soj nije smrtonosniji u odnosu na ostale mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku:

- Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu. Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa.

Najefikasnija zaštita su, podseća, vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

- Previše smo se opustili i mnogi više ne nose maske - kaže dr Šekler.

- To je veliki problem, pogotovo za nevakcinisane koji su na najvećem udaru novog soja. Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali, to urade što pre, a maske je neophodno da se nose u svakoj prilici. Da je vakcina najbolja zaštita svedoči primer Velike Britanije, gde je 80 odsto građana primilo prvu dozu cepiva, tako da je među novozaraženima broj vakcinisanih i revakcinisanih svega jedan na 100 - ističe.

Ukoliko imunizacija u Srbiji ostane na svega 50 odsto vakcinisanih, scenario koji nas čeka na jesen, kako upućuje dr Šekler, jeste 4.000 zaraženih na dnevnom nivou.

 

 

Komentari (0)

Loading