Vujović obišla mesto izgradnje centra za upravljanje otpadom

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.06.2021

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas posle sednice Vlade Srbije u Kruševcu lokaciju na kojoj će biti izgrađen Regionalni centar za upravljanje otpadom "Kruševac - Srnje", saopšteno je iz resornog Ministarstva.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Irena Vujović

- Drago mi je što projekat izgradnje dobro napreduje i što je upravo usvojen Plan detaljne regulacije. Očekujem da gradsko rukovodstvo u što kraćem roku prikupi i ostalu potrebnu dokumentaciju, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, kako bi radovi mogli da počnu - rekla je Vujović.

Navela je da će realizacijom ovog projekta biti produžen projektovani životni vek deponije skoro do 2050. godine.

- Kada bude izgrađen, Regionalni centar će unaprediti kvalitet života građana Kruševca, ali i Ćićevca, Brusa, Blaca, Varvarina i Aleksandrovca, jer će sve ove lokalne samouprave tretirati otpad u ovom modernom centru - rekla je Vujović.

Dodala je da se naredne godine planira početak izgradnje postrojenja za preradu biološkog otpada, po čemu će ova deponija biti jedinstvena u Srbiji.

Prema njenim rečima, izgradnja centra "Kruševac - Srnje" realizuje se kroz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW), a reč je o jednom od kapitalnih zelenih projekata koje će Vlada Srbije sprovoditi u narednom periodu.

- U ministarstvu koje vodim, planirana je izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Upravljanje otpadom je jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava, a ovako veliki zeleni projekti, doprineće sistemskom rešavanju tog problema i za nekoliko godina promeniće sliku Srbije na bolje - rekla je Vujović.

Navela je da je rukovodstvo Grada Kruševca aktivno i kada je reč o prijavi na javne konkurse, pa uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine sprovodi projekte pošumljavanja, kao i zamene dotrajalih kotlova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading