(FOTO, VIDEO) ONI ČUVAJU SRPSKO NEBO: Pancir i Pasars garantuju bezbednost zemlje i odvraćaju agresore!

Autor: Republika

Vesti

26.06.2021

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska vojska će pokazati najmodernije oružje, tenkove, avione, helikoptere... Oprema, letelice, dronovi, sve što je nabavljeno u proteklih desetak godina biće 27. juna pokazano na Pešteru.

RepublikaFoto: mod.gov.rs

Građani će videti i modernizovano oružje, ono koje su doradili srpski stručnjaci da bi naša armija bila za ponos. 

O najvećoj vojnoj vežbi, koja inače traje gotovo dve nedelje, a čije je finale upravo na Pešteru, govorio je i predsednik Srbije i vrhovni vojni komandant Aleksandar Vučić.

- Prvi put će naši dronovi da tuku bombama od 250 kilograma, mnogo toga ćete moći da vidite. Na vežbi će se videti i "Pancir", kako deluje po civilima na zemlji i u vazduhu, ne samo po protivavionskim topovima, već i raketama. Mnogo toga smo nabavili, mnogo toga je plaćeno. Srbija će biti sve jača i snažnija. To je važno da bi se odvratio svaki potencijalni agresor na našu zemlju - kazao je Vučić.

Nagovestio je da će mnogo toga od oružja stići u narednih šest meseci i da se mnogo toga nabavlja.

- Što je veća ekonomska snaga zemlje, to je veća i vojna snaga i time može da čuva političku nezavisnost i vojnu neutralnost - poručio je predsednik.

Već 28. juna, posle združene vežbe sa bojevim gađanjem, biće nastavljen prikaz naoružanja, opreme i tehnike u Kragujevcu.

Ovo će se videti na vojnim vežbama

 

- avioni MiG-29, helikopteri Mi-35

- kineske bespilotne letelice CH-92A
- dejstvo avio-bombama, odnosno vođenim raketama vazduh-zemlja sa modernizovanog "Orla"
- dejstvo sistema PVO "Pancir S1" po ciljevima u vazduhu
- prikaz oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 MS, naših oklopnih vozila "Miloš" i "Lazar"
- dejstvo top-haubice Nora i samohodne modernizovane haubice Gvozdenka

- dejstvo robotizovane besposadne platforme Mali Miloš

"Pancir-S1" PVO 96K6

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD "Pancir-S1" namenjen je za protivvazdušnu odbranu značajnih administrativnih, industrijskih i vojnih objekata od dejstva i izviđanja iz vazdušnog prostora, a takođe i zaštitu jedinica i sredstava ratne tehnike na maršu.

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD "Pancir-S1" obezbeđuje uništenje aviona, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, visoko preciznog oružja, upravljanih avio-bombi i bespilotnih letelica u svim uslovima gađanja. Obezbeđuje uništenje širokog spektra ciljeva, male efektivne radarske površine i velike brzine, uključujući i masovne nalete u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji.

Broj jednovremeno gađanih ciljeva 4 (3 u radarskom režimu i 1 u optičkom režimu)
Vreme prevođenja iz dežurstva u režim borbenog rada   10 sekundi

Zona uništenja raketama

Po visini 15-15.000 m
Po daljini 1.200-20000 m

Zona uništenja PAT

Po visini 0-3.000 m
Po daljini 200-4.000 m

Borbeni komplet

Rakete na lansirnom uređaju 12 komada
Projektili 30 mm 1.400 komada

PASARS-16

PROTIVAVIONSKI SAMOHODNI ARTILJERIJSKO RAKETNI SISTEM

Kombinovani (hibridni) samohodni sistem PVO PASARS-16 sa 40 mm automatskim topom "Bofors" i PVO raketama kratkog dometa, dizajniran je za podršku i zaštitu oklopnih i mehanizovanih jedinica, kao i za odbranu važnih objekata od vazdušnih napada. Ovaj sistem je efikasan u borbi protiv bespilotnih letelica, dronova, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, letelica koje lete na malim visinama i pri napadima na ciljeve na zemlji i vodi.

Na platformi vozila 6x6 sa velikom vanputnom prohodnošću, sa oklopljenom niskoprofilnom kabinom i podsistemom za vizuelizaciju vozača u vožnji danju i noću, s prednjim i zadnjim kamerama. Balistička zaštita motora, kabine posade i prostora za smeštaj opreme je prema standardu STANAG 4569 nivoa 3 i 3+, kao i vetrobransko staklo i staklo na vratima.

Sistem upravljanja vatrom ima integrisani savremeni centralni računar, termoviziju, laserski daljinomer, podsistem za globalno pozicioniranje i njegovu orijentaciju, snažni elektrohidraulični servo pogon, taktički računar komandira, radio-telekomunikacioni uređaj, prijemnik podataka o cilju i integrisani podsistem napajanja. Osnovno oružje sistema je modifikovani automatski top u kalibru 40 mm sa 44 granate spremne za paljbu, dok se još 88 granata nalazi smešteno na vozilu.

Top može koristiti kombinaciju raznih vrsta razornih granata, municiju sa blizinskim upaljačima i municiju sa elektronskim tempirnim upaljačima (air-burst), što omogućava visoku efikasnost protiv vazdušnih i zemaljskih ciljeva na daljinama od četiri do šest km.

Naredne verzije opremljene su lanserima za različite tipove raketa prenosnih raketnih sistema (MANPADS) i to (verzija PT-3) dvostrukim lanserom tipa Mistral 3, četvorostrukim lanserom raketa (verzija PT-2) tipa Igla ili Strela 2MA (koja koristi fotokontrasni tragač i blizinski upaljač, što je čini veoma efikasnim u dejstvu na veoma male ciljeve kao što su DPV) ili dualnim lanserom IC vođenih raketa RLN domaće proizvodnje (verzija PT-4) maksimalnog dometa do 15 km.

Tenk T-72 MS

Zahvaljujući novom jačem motoru i automatskom menjaču, modernizovani tenk T-72 MS ima veću maksimalna brzinu kretanja (65 km/c) i smanjenu potrošnju goriva. Na prednjem i zadnjem delu tenka ugrađena je po jedna kamera za vizuelizaciju vozača. Ugrađen je informacioni i kontrolni sistem platforme tenka koji omogućuje dijagnostiku ključnih sklopova platforme.

Naoružan je topom 2A46M, gde sa modernizovanim sistemom za upravljanje vatrom i sistemom stabilizacije u dve ravni, čime je poboljšana preciznost gađanja. DUBS sa mitraljezom KORD 12,7x108 mm takođe je sa stabilizacijom u dve ravni i omogućava pogađanje ciljeva iz pokreta.

Komandirska sprava je kombinovana panoramska sprava sa TV kanalom, termovizijskim kanalom i laserom, koja ima mogućnost nezavisnog osmatranja terena u krugu od 360 stepeni i visoku efiksanost detekcije ciljeva dalju i noću, pri čemu nišandžija može preuzeti sliku od komandira.

Ima ugrađen automatski tragač cilja, povećana je preciznost gađanja, a značajno je smanjeno vreme pripreme za gađanje i povećana vatrenu efikasnost zbog implementacije funkcije hunter-shooter.

Opremljen je zaštitnim eksplozivno-reaktivnim oklopom.

MODERNIZOVANI TENK M-84 AS1/AS2

Modernizovani tenk M-84 AS1/AS2 u segmentima vatrene moći, mobilnosti, zaštite i situacione svesnosti posade raspolaže karakteristikama koje ga svrstavaju u sam vrh svetskih rešenja.

Pored topa u kalibru 125 mm sa automatskim punjačem, kao osnovnog naoružanja, opremljen je spregnutim mitraljezom 7,62 mm i daljinski upravljanom borbenom stanicom u kalibru 12,7 mm. Sistem za upravljanje vatrom sastoji se od četvorokanalne sprave za nišandžiju (hlađena termalna kamera III generacije, SWIR kamera, optički kanal i laserski merač daljine), stabilisane panoramske sprave za komandira, opremljene termalnom kamerom III generacije, CCD kamerom i laserskim meračem daljine, koji omogućavaju hunter-killer mod rada, digitalnim meteo senzorom i stabilisanim hidrauličkim servo sitemom, koji obezbeđuje veliku preciznost vatre iz pokreta.

Daljinski upravljanom borbenom stanicom upravlja komandir iz kupole, a situaciona svesnost komandira je dopunski unapređena novim video-sistemom za osmatranje u svim pravcima, digitalnom komunikacionom opremom i sistemima za navigaciju i orijentaciju.

Zaštita je značajno unapređena ugradnjom dodatnog oklopa, kao i savremenog eksplozivno reaktivnog oklopa modularnog tipa, koji omogućava zaštitu od potkalibarnih projektila i granata sa tandem bojevim glavama. Ugrađen je sistem za detekciju laserskog ozračenja sa automatskim lansiranjem dimnih kutija.

Bezbednost je dopunski unapređena ugradnjom savremenog protivpožarnog sistema, kao i primenom novih multispektralnih kamuflažnih mreža koje smanjuju odraz tenka u bliskom infracrvenom, termalnom i radarskom delu elektromagnetnog spektra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading