(FOTO, VIDEO) PONOS ARTILJERIJE VIDEĆE SE NA VIDOVDAN: Grmeće na Pešteru i u Kragujevcu, snaga srpske vojske u PUNOM SJAJU!

Autor: Republika

Vesti

26.06.2021

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Vidovdan grmeće na Pešterskoj visoravni, a potom i u Kragujevcu!

RepublikaFoto: mod.gov.rs

Srpska vojska će pokazati najmodernije oružje, tenkove, avione, helikoptere... Oprema, letelice, dronovi, sve što je nabavljeno u proteklih desetak godina biće 27. juna pokazano na Pešteru.

Građani će videti i modernizovano oružje, ono koje su doradili srpski stručnjaci da bi naša armija bila za ponos. 

O najvećoj vojnoj vežbi, koja inače traje gotovo dve nedelje, a čije je finale upravo na Pešteru, govorio je i predsednik Srbije i vrhovni vojni komandant Aleksandar Vučić.

27. jun
vojna vežba Pešterska visoravan

- Prvi put će naši dronovi da tuku bombama od 250 kilograma, mnogo toga ćete moći da vidite. Na vežbi će se videti i "Pancir", kako deluje po civilima na zemlji i u vazduhu, ne samo po protivavionskim topovima, već i raketama. Mnogo toga smo nabavili, mnogo toga je plaćeno. Srbija će biti sve jača i snažnija. To je važno da bi se odvratio svaki potencijalni agresor na našu zemlju - kazao je Vučić.

28. jun
prikaz naoružanja i opreme u Kragujevcu

Nagovestio je da će mnogo toga od oružja stići u narednih šest meseci i da se mnogo toga nabavlja.

- Što je veća ekonomska snaga zemlje, to je veća i vojna snaga i time može da čuva političku nezavisnost i vojnu neutralnost - poručio je predsednik.

Već 28. juna, posle združene vežbe sa bojevim gađanjem, biće nastavljen prikaz naoružanja, opreme i tehnike u Kragujevcu

Ovo će se videti na vojnim vežbama

- avioni MiG-29, helikopteri Mi-35
- kineske bespilotne letelice CH-92A
- dejstvo avio-bombama, odnosno vođenim raketama vazduh-zemlja sa modernizovanog "Orla"
- dejstvo sistema PVO "Pancir S1" po ciljevima u vazduhu
- prikaz oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 MS, naših oklopnih vozila "Miloš" i "Lazar"
- dejstvo top-haubice Nora i samohodne modernizovane haubice Gvozdenka
- dejstvo robotizovane besposadne platforme Mali Miloš

KOPNENA VOJSKA

Modernizovana artiljerija

Isporučene su prve partije samohodnog artiljerijskog sistema 155 mm Nora B-52, borbenih oklopnih vozila točkaša 8x8 Lazar-3, oklopnih vozila Miloš 4x4, modernizovanih digitalizovanih artiljerijskih sistema Oganj, robotizovanih naoružanih platformi Miloš i ugovorena isporuka dopunskih količina. Isporučeno je 30 komada modernizovanih tenkova T-72MS i 30 komada izviđačkih vozila BRDM-2M.

Značajno su unapređene sposobnosti specijalnih jedinica kroz opremanje najsavremenijim naoružanjem, optoelektronskim sredstvima, smučarskom i ronilačkom opremom i kompletima zaštitne balističke opreme. Udesetostručena je sposobnost noćnog osmatranja i merenja koordinata ciljeva kroz nabavku više stotina dnevno-noćnih optoelektronskih osmatračkih uređaja.

Ugovoreno je opremanje modularnim automatskim puškama, automatima za posade i kompletima zaštitne balističke opreme KZBO T-19P, novim oklopnim vozilima točkašima (MRAP 6h6) oklopnim vozilima (BOV OT), terenskim vozilima ZASTAVA TERVO 1,4t 4X4 (NTV) i komandno-izviđačkim vozilima BOV KIV.

RepublikaFoto: mod.gov.rs

U narednom periodu je planiran nastavak opremanja sredstvima naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja: snajperskim puškama, bacačima granata, novim terenskim vozilima, optoelektronskim sredstvima za osmatranje i nišanjenje u svim dnevno-noćnim uslovima, modernizovanim BVP, artiljerijsko-raketnim sistemima, streljačkom municijom poboljšanih karakteristika, artiljerijskom municijom, raketama sa povećanim dometom i dr.

ARTILJERIJA

OGANJ M-17 - DIGITALIZOVANI VIŠECEVNI RAKETNI SISTEM 128 MM OGANJ M-17

Namenjen za opštu vatrenu podršku jedinica. Modernizacijom (ugradnjom INS i njegove integracije u digitalizovani divizionski sistem upravljanja vatrom) postignuta je znatno veća efikasnost dejstva, kao i skraćenje tipičnog vremena od uočavanja cilja do otvaranja vatre sa 23 minuta na ispod 2,5 minuta na nivou diviziona u marševskom položaju.

Osim znatno veće brzine reakcije, čime se omogućava efikasno neutralisanje brzomanevrišućeg i dobro zaštićenog protivnika savremenim borbenim dejstvima, pruža i veću mogućnost preživljavanja zbog mogućnosti otvaranja vatre u rastresitom borbenom poretku u bateriji.

Oruđe može da gađa raketama:
• Oganj 128 mm M-77 dometa 21,3 km;
• Grad 122/128 mm M-91 dometa 17,7 km;
• Oganj 128 mm M-18 dometa 22,5 km sa bojevom glavom ubojnog radijusa 40+ m;
• Oganj 128 mm M-19 dometa 40 km sa bojevom glavom ubojnog radijusa 40+ m.

Automatsko dobijanje elemenata za gađanje od univerzalne prevozne artiljerijske računarske stanice, izračunavanje elemenata gađanja na računaru u kabini vozila i automatizovana nišanska linija korišćenjem INS-a i

GPS. Opremljen automskim punjačem sa 32 rakete (vreme dopune: 5 minuta);

OGANJ-M18 - DIGITALIZOVANI VIŠECEVNI RAKETNI SISTEM 

Samohodni, oklopni, artiljerijski sistem za vatrenu podršku namenjen za uništavanje neprijateljske pešadije, lakih vozila i utvrđenja, ali i čvrstih statičnih ili pokretnih ciljeva, uključujući bunkere, tenkove i oklopna vozila, kao i male brodove sa raznovrsnim nevođenim i vođenim raketama.

Sve funkcije su potpuno automatske (sa manualnim režimom kao rezervnom varijantom) i podržane modernim sistemom orijentacije i navigacije zasnovanim na inercijalno navigacionom sistemu (INS) visoke preciznosti, GPS sistemom sa poravnanjem ka severu, setom digitalnog senzora za pozicioniranje i ugrađenom upravljačkom elektronikom, balističkim računarom koji omogućava automatsko nivelisanje i usmeravanje oruđa po azimutu i elevaciji.

Putem digitalnog radio-uređaja, naoružanje je povezano sa komandno informacionim sistemom višeg nivoa komandovanja i može da deluje pod njegovom kontrolom ili nezavisno.

Sposobnost upotrebe različitih kontejnera sa različitim vrstama municije, od raketa kratkog dometa (8,6 km) do raketa velikog dometa (50 km) ili vođenih protivtenkovskih raketa ili raketa za dejstva na kopnu ili njihove kombinacije, daje komandiru odličnu borbenu fleksibilnost i efikasnost.

Prelazno vreme od zaustavljanja do gađanja je manje od 150 sekundi, a vreme za napuštanje vatrenog položaja manje od 120 sekundi.

Kontejneri se na lanser pune odgovarajućim logističkim vozilom sa hidrauličnom dizalicom. Mogu se koristiti sledeći zamenljivi kontejneri:

NEVOĐENE RAKETE / PROJEKTILI SA KOREKCIJOM KURSA

Plamen A/D 128 mm 2x16 domet 8,5-12,7 km
M-18 128 mm 2x16 domet 20,6 km
M-19 128 mm 2x16 domet 40 km
M-20 ER 128 mm 2x12 domet 50 km
Grad 122 mm 2x12 domet 20,4 km
Grad 2.000 122 mm 2x12 domet 52 km

GVOZDIKA - MODERNIZOVANA SAMOHODNA HAUBICA 122 MM 2S1

- Savremeno artiljerijsko oružje za vatrenu podršku na oklopljenoj amfibijskoj guseničnoj šasiji sa odličnom pokretljivošću

- Kroz modernizaciju je instaliran sistem za upravljanje vatrom (SUV) sa intercijalnim navigacionim sistemom, računarski i softverski podsistem, čime je ostvarena veća brzina određivanja ciljeva i značajno skraćeno vreme pripreme ispaljivanja prvog projektila - vreme pripreme za paljbu / promenu položaja nakon pucanja je 20 sekundi

- Balistički računar omogućava tehniku ispaljivanja više projektila u isti cilj (MRSI), koja povećava efikasnost artiljerijskog oružja

- Primenjena je nova municija do 40% većeg dometa, s novim tipom projektila, povećana ubojnost sa novim eksplozivnim punjenjem, ostvarena veća površina pokrivenosti i efikasnost protiv neprijateljske žive sile na otvorenom prostoru i u rovovima sa novim blizinskim upaljačima.

- Instaliran je sistem samozaštite sa mitraljezom 7,62 mm, čime je poboljšana bezbednost posade i mogućnost brzog reagovanja na iznenadnu pretnju (zaseda)

BORBENA VOZILA

BRDM-2MS - OKLOPNO-IZVIĐAČKI AUTOMOBIL

- Namenjeni za izviđanje u svim borbenim operacijama na kopnu
- Značajno je modernizovan i unapređen
- Poseduje novi dizel-motor jačine 150 KS, čime je dobijen dvostruko veći radijus kretanja 
- Ima protivpožarni uređaj, termovizijsku kameru, laserski merač daljine, mogućnost paralelnog osmatranja komandira i nišandžije, navođenja nišandžije od strane komandira (akvizicija cilja), geopozicioniranja pomoću GPS i navigacije na elektronskoj karti, elektronskog praćenja rada motora na monitoru vozača, upravljanja pomoću kamera unazad, osmatranja iz vozila i autonomiju posade u vozilu 24 časa pomoću šest televizijskih kamera, kao i ulazak na bočna vrata, čime je skraćeno vreme ulaska/izlaska u vozilo
- Oklopljen je sa čeone, bočnih i podne strane, a dodatna balistička zaštita omogućuje zaustavljanje metka kalibra 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana
- Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 m
- Na podu vozila postavljen je protivminski tepih, čime je poboljšana protivminska zaštita
- Sistem za upravljanje vatrom je potpuno nov. Vozilo je naoružano mitraljezom 14,5 mm KPVT, čija je brzina gađanja 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka/min
- Sredstvo poseduje dve nišansko-osmatračke sprave i zbog žirostabilisanosti kupole moguće je gađanje ciljeva i iz pokreta

 

 

BVP M-80AB1/AB2 - MODERNIZOVANO PEŠADIJSKO BORBENO VOZILO

- Koristi se za praćenje i zaštitu sopstvenih tenkova u pokretu, uništavanje neprijateljske žive sile, oklopnih vozila, fortifikacije, kao i za dejstvo po drugim ciljevima na zemlji i u vazduhu, uz istovremeno obezbeđenje bezbednog transporta mehanizovanih pešadijskih jedinica na zadati borbeni položaj
Osnovno naoružanje verzije BVP M-80 AB1 čini automatski top u kalibru 20 mm, koji je opremljen i protivtenkovskim raketama 2T5 (5km, radio vođene), 2T (tandem bojeva glava, 3 km, žično vođena) i 2F (termo barična, 3 km, žično vođena)
U varijanti vozila BVP M-80 AB2 sa automatskim topom u kalibru 30 mm omogućena upotreba potkalibarne municije visoke probojnosti (do 100 mm RHA), koja na daljinama do 1.500 m omogućava efikasno uništavanje borbenih vozila pešadije poslednje generacije

Ugrađen je dodatni oklop, koji pruža balističku zaštitu vozila od moderne pancirno probojne municije do kalibra 30 mm sa prednje strane, zaštitu od municije kalibra 14,5 mm sa bočnih strana i od streljačke municije u kalibru 7,62 mm sa zadnje i gornje strane vozila

 

BOV OT 4X4 M-21 - Oklopni transporter

Naoružani borbeni multikopter kratkog dometa OBAD je bespilotna letelica, dizajnirana za brzo blisku podršku protivterorističkim jedinicama, posebno u urbanim operacijama.

Pomoću naoružanja koje nosi i pomoću sistema za upravljanje vatrom, po danu i po noći može uništavati različite ciljeve: bunkere, utvrđene objekte, oklopna ili neoklopljena vozila i ljudstvo.

Takođe može služiti kao podrška specijalnim jedinicama u varijanti sa elektronskim ometačem ili za doturanje logističke pomoći duž opasnih ruta. Može se i ručno upravljati ili se može programirati za autonomni rad.

Dostupni su sledeći tereti:

- stabilisana oružana stanica naoružana sa četiri lako prenosiva protivtenkovska raketna bacača M-80 64 mm
- taktički komunikacioni ometač
- logistička namena sa sposobnošću nošenja tereta do 50 kg

NORA B-52 M-21 - SAMOHODNA TOP-HAUBICA 155 mm

Može se koristiti na svim vrstama terena, u svim klimatsko-mehaničkim uslovima, u svim uslovima vidljivosti, danju i noću, u opsegu temperatura od - 25°C do + 55°C. Namenjena je za vatrenu podršku sopstvenih jedinica, koju ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.

Sistem je opremljen i automatskim punjačem sa 12 barutnih punjenja i 12 projektila, a prevozi dodatnih 24 barutnih punjenja i projektila u kasetama koje se menjaju pomoću krana s logističkog vozila.

Takođe, sistem je opremljen rezervnim spregnutim automatskim topom u kalibru 20 mm i turelom mitraljezom 12,7 mm za blisku zaštitu. Stabilnost pri gađanju obezbeđuju četiri hidraulički pokretane stope. Za sve automatizovane podsisteme obezbeđen je manuelni bekap.

Oružje može da gađa ciljeve putem sistema za kontrolu vatre na nivou baterije ili samostalno: u automatskom režimu rada (automatsko polaganje topa i automatsko punjenje projektila i barutno punjenje), u poluautomatskom režimu rada i u klasičnom-ručnom režimu rada.

Može da učestvuje u režimu direktne paljbe po važnim statičkim (bunkeri, ulazi) ili pokretnim ciljevima zbog brzog hidrauličnog servo pogona, direktnog gađanja SUV-a i polja dejstva po visini (-5°C do 65°C).

 








 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bane

26.06.2021 15:06

Tako i treba, jaka vojska jaka drzava. To je moja Srbija.