NIŠTA IM SVETO NIJE! Srbi koji su krenuli na zadušnice VRAĆENI SA KOSOVA za Beograd!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.06.2021

12:09

Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Kosovske Mitrovice za Beograd.

Foto: Danijel Kokanović
Foto: Ilustracija

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković kazao je da su pripadnici tzv. kosovske policije prvobitno na Jarinju propustili autobus sa vernicima ali da su ih kasnije presreli na putu ka Metohiji odakle su ih vratili u centralnu Srbiju

- Njihova poseta uredno je najavljena preko oficira za vezu, u skladu sa sporazumom i ustaljenom praksom, s obzirom na to da je bilo neophodno da im se, zbog bezbednosti, obezbedi i policijska pratnja - kazao je Petković.

On je pojasnio da je grupa vernika trebalo da obiđe grobove svojih preminulih, kao i da posete Visoke Dečane, Svete Arhangele u Prizrenu, Zočište i Veliku Hoču, a da u nedelju u Mušutištu prisustvuju sečenju slavskog kolača u hramu koji je srušen jula 1999. godine.

- Umesto toga, njima je zabranjeno da na svojoj postojbini zapale sveću i pomole se za svoje mrtve. Ovaj slučaj sramota je za albanske lidere u Prištini koji diriguju ovakvim zabranama, ali je i još jedan pokazatelj međunarodnoj zajednici kakav je odnos Prištine prema Srbima, kada ni grupa venika ne može da obiđe grobove svojih bližnjih - kazao je Petković.

- Zato pitam - do kada će međunarodni predstavnici na KiM tolerisati ovakvo iživljavanje Prištine nad nedužnim ljudima? Šta je njihova krivica? Što su Srbi i što su proterani i etnički očišćeni sa svojih ognjišta? O kakvoj normalizaciji odnosa mi danas govorimo, kada su Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćena osnovna ljudska prava?  - istakao je Petković.

Komentari (0)

Loading