Naši genijalci u top 10 na međunarodnom online Hakatonu

Autor: Republika

Vesti

19.06.2021

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takmičenje Hakaton Applied AI Challenge: Oil and Gas Industry Case održano je nedavno u organizaciji kompanije Gasprom njeft NTC (GPN NTC) i Univerziteta ITMO u Sankt Peterburgu, jednom od najboljih digitalnih univerziteta u Rusiji. Marieta Rakoš sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu zauzela je drugo, a Mihailo Grbić, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, šesto mesto.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ponos Srbije: Mihajlo Grbić i Marieta Rakoš

Od ukupno 98 prijavljenih, njih 16 je uspelo da kreira model čija je tačnost zadovoljavala granicu prihvatljivosti.

Zadatak je podrazumevao rešavanje problema predikcije tipa i kvaliteta kolektora na osnovu odabranih signala geofizičkog karotaža, koristeći algoritme mašinskog učenja. Najbolje rešenje ima šansu da bude implementirano u svakodnevni rad inženjera kompanije Gasprom njeft.

- Trenutno radim na diplomskom radu na temu Sentiment Analysis of Tweets in Russian Language, koristeći tehnologiju mašinskog učenja. Bila sam veoma prijatno iznenađena pozivom da srpski studenti učestvuju u Hakatonu. Ovo mi je bio prvi put da učestvujem na jednom ovakvom takmičenju. Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo i mnogo sam naučila u samom procesu - kaže visokoplasirana Marieta Rakoš.

U pripremi slučaja za Hakaton učestvovala je Digitalna laboratorija NIS-a

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Mihajlo Grbić navodi da je prilikom prezentacije radova najboljih 16 kandidata bilo korisno videti ideje i razmišljanja ostalih učesnika.

- Hakaton je predstavljao jedinstvenu priliku da svoje znanje primenim u svrhu određivanja tipa stene na osnovu geoloških informacija u dosta nebalansiranom skupu podataka. Organizatori su se potrudili da obezbede sve neophodne informacije za učesnike koji nisu bliski sa geologijom - rekao je Mihailo.

Ovo dvoje naših studenata dobilo je poziv za master program „Big Data and Machine Learning“, bez polaganja prijemnog ispita.

- U saradnji sa kolegama iz Centra za kognitivne tehnologije GPN NTC-a, za učesnike Hakatona pripremili smo pravu data science poslasticu iz sveta naftne industrije: rad sa nebalansiranim skupom podataka malog obima. Bilo je zadovoljstvo učestvovati u organizaciji ovakvog projekta - izjavila je Tanja Micić Ponjiger, Data Scientist u Naučno-tehnološkom centru NIS-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading