NIKO NE MOŽE DA PONIŽAVA SRBIJU! VUČIĆ SE OBRATIO IZ BRISELA: "Oluja" i "Bljesak" se više neće ponavljati!

Autor:

Vesti

14.06.2021

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima iz Brisela za TV Pink.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić

- Ljudi u Srbiji očekuju da naš odgovor bude "ne" po svakom pitanju i da čekamo da se u budućnosti nešto desi što će sve promeniti, a to se neće desiti. Zato nikad nisam bio pristalica zamrznutog konflikta. S druge strane postoje hiljadu i hiljade laži da ćemo mi da uradimo nešto protiv našeg interesa, a to rade oni koji su razorili naše instrese. Ja mogu da kažem šta će unapred da se desi. Svi najavljuju raspisivanje njihovih izbora za oktobar, njih jedino zanima pobeda na tim njihovim izborima i ponašaće se kao da dijalog nije ni postojao. Tražiće da to budu razgovori, kako oni kažu dve ravnopravne strane, kao da smo različite države, što je nemoguće - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da postoji jedna tema na kojoj je Priština insistirala, i koju će on rado prihvatiti a to je tema nestale osobe.

- Prihvatićemo temu nestalih osoba, pre više godina smo ustanovili da je negde oko 3.000 nestalih lica, u međuvremenu smo pronašli 1.633  osoba. To je civilazicjsko pitanje prema žrtvama i porodicama - istakao je Vučić i istakao:

- Mi smo uputili 10 zahteva prištinskoj strani, do sada je samo u đakovici iskopana grobnica i tu je pronađeno 7 tela reč je o porodici Šutaković, otac majka i troje dece i dvoje članova porodice Petrović. U mrtvačnici ima 350 različitih ostataka, što znači više desetina tela u mrtvačnici u Prištin. Nikada nismo dobili odgovor na to pitanje i verujem da ćemo u skladu sa normama javnog prava moći da rešavamo ovo pitanje. Nećemo mirno gledati kako Srbi nestaju.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink

Vućić je takođe istakao i probleme sa kojima se suočava srpski narodn na Kosovu i Metohiji, a istakao je i problem sa električnom energijom.

- Priština ne dozvoljava distribuciju električne energije na sever. Moja molba Stoltenbergu i Međunarodnoj zajednici bila je da niko ne pokušava da otme Valač, srce elektro sistema severnog dela KiM. Da dođete i otmete to možete, ali ih molim da to ne čine i ja im to ne bih savetovao. I jedni i drugi smo mnogo dece u kovčezima vraćali da bi se u danima kada obeležavamo bitku na Košarama, gde su naši junaci ginuli, herojski čuvali granični kamen SR Jugoslavije, nama je važno da čuvamo svaki život. Ako neko misli da može da ponižava Srbiju, a da ćemo mi mirno da gledamo kako Srbi nestaju sa svojih ognjišta, rekao sam, ni Oluja ni Bljesak se više neće ponavljati - rekao je Vučić.

Govoreći o očekivanjima od dijaloga, predsednik Vučić ističe da od Kurtija ne može ništa da očekuje:

- Ne očekujem ništa od Kurtija, mene zanima šta će reći evropski predstavnici. Oni su potpisnici sporazuma i neću čak ni da se mešam, samo da vidim šta će da urade. Oni misle da će jedan da mi zavrne ruku, drugi vrat, to se neće dogoditi. Neću priznati nezavisnost Kosova. Ako možemo da nastavimo dijalog, to je u redu. Nemam ništa protiv da se oni predstavljaju većim filozovima od Hegela i Ničea, dokle god ne diraju naš narod i dokle god ne diraju naše svetinje. Čuli ste šta su danas rekli da se desilo u Goraždevcu, KFOR je pitao Srbe da li kosovska policija treba da obezbeđuje manastir Visoke Dečane, ja se nadam da do toga neće doći. Očekuju nas svakako teški razgovori. Verujem da ćemo uspeti dobro da se pripremimo za sutrašnje razgovore. Kad neko mašta da ima državu, a nema je, onda oni insistiraju na tom nasilju. Vrlo su jaki jer smo mi imali nesposobnu vlast koja je napravila granične prelaze na Jarinju i Brnjaku 2011. godine i ćutala na sve što su oni radili - kaže predsednik Srbije.

Predsednik kaže da Priština ne želi da formira ZSO, već da samo očekuju da on prizna nezavisnost lažne države. Vučić ističe da se to neće desiti.

- Kad neko mašta da ima državu, a nema je, on mora na svaki način to da naglašava. Ako može neki pečat više, ako mogu da pokažu: "Mnogo smo jaki, mnogo smo silni". Mnogo su jaki jer smo mi imali nesposobnu vlast koja je ćutala i napravila prelaze na Jarinju 2011. godine. Pa, dobro. Neka se sile. Time ne rešavate ništa - kaže Vučić.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink

Predsednik je rekao da na Kosovu i Metohiji situacija nije ružičasta i da nema mnogo Srba na Kosovu i Metohiji, te da taj broj neće biti mnogo veći. Predsednik je naglasio da takve izjave ne predstavljaju određeno "pripremanje javnosti" za neke poteze.

- Ne postoji takva sila koja može da nas primora da uradimo nešto protiv naših vitalnih interesa - rekao je on.

Govoreći o naslovima pojedinih medija i napadima na pojavljivanje Andreja Vučića u Novom Sadu, predsednik kaže da su njegovom bratu zamerili što se slikao sa ljudima.

Suština je u tome da su održani izbori u 8 opština, koliko sam obavešten u 95% mesta pobedio je SNS. Pobedejeni su kandidate u koje su čak i strance ulagali novac ne bi li pobedili SNS. Moj brat nema nijedan džip, džipovima u Novom Sadu bio je Dragan Đilas i 30.000 novosađana koji imaju džipove. Zamerili su mom bratu što je dan pre izbora, uslikan u trećem redu potpuno skromno sa ostalim ljudima. Ovo se u vreme najcrnje fašističke propagande nije radilo. Čovek je kriv, što je kao član stranke otišao u jedan mesni odbor da razgovara sa ostalim članovima stranke - objasnio je Vučić.

 

 

Predsednik je odgovorio i na današnje napade da je ranije radio sa Vojislavom Šešeljem i bio član SRS.

- Nisam srećan što sam pojedine stvari pričao, ali se nikada nisam stideo što sam bio u nečemu i što sam osećao da pripadam nečemu. Ja se ne brinem, jer radim u korist države. Rezultati se vide. Sa 320 evra prosečne plate, mi smo skočili na 520 evra - rekao je predsednik i dodao da su pojedini pokušali da dođu na vlast ne nudeći ljudima ništa.

Vučić je odgovarajući na napade Marinike Tepić, rekao da je ona danas zaposlena u Đilasovoj firmi, te da je htela čitav srpski narod da proglasi za "genocidan".

- Sam sam otvorio 200 fabrika, a oni su zatvorili hiljadu. Ja nijednu nisam zatvorio - rekao je Vučić, odgovarajući jednom delu opozicije.

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink

Predsednik SNS-a istakao je da su toj stranci nepohtodne velike promene.

- Mi ćemo da imamo veliku skupštinu stranke od koje očekujem velike promene. Rekao sam da naša stranka mora da bude narodna, prava, stranka poštenih ljudi. Rekao sam da nikada ne želim da naša stranka liči na DOS-ovske stranke. Neophodne su velike promene. Očekujem i raspisivanje izbora na više nivoa, i onda neka narod kaže šta misli.

Vučić kaže da nije mogao da spava nijednu noć kada je javni dug Srbije bio 78 odsto BDP-a.

- Dođe mi Lazar Krstić u 7 ujutru. Znoji se on, znojim se ja - rekao je Vučić.

Predsednik se dotakao i jačanja srpske vojske i istakao da mnogima to smeta.

- Vidim da nam ovaj Bilčik soli pamet sa kim ćemo mi da držimo vojne vežbe, sa kim nećemo da držimo vojne vežbe. Nek se malo bavi strankom u kojoj se nalazi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zeljko

14.06.2021 19:41

Ohrabrujuće i jake reči predsednika Vučića direktno iz Brisela.

Jelena

15.06.2021 07:28

Srbija mora zastupati svoj stav bez obzira koliki pritisakbio, a oni moraju pristati na kompromis ukoliko zele mir i stabilnost na Balkanu