SUTKINJA NIJAMBE POKAZALA NEVEROVATNU HRABROST: Ja bih naložila da se MLADIĆU PONOVO SUDI!

Autor: Republika

Vesti

09.06.2021

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalu Ratku Mladiću, pravosnažno osuđenom na doživotnu robiju zbog navodnog genocida u Srebrenici, treba ponovo suditi!

RepublikaFoto: Youtube/Voices of the Tribunal: UNICTR, Tanjug/AP
Sutkinja Nijambe i Ratko Mladić

Ovakav zaključak proističe iz izdvojenog mišljenja sutkinje Priske Matimbe Nijambe, koja je na 45 od ukupno 364 strane presude obrazložila zašto bi slučaj "Mladić" trebalo vratiti na početak.

 

Kako je Republika već pisala, sutkinja Nijambe imala je dovoljno smelosti i hrabrosti da se odupre haškim hijenama i njihovim Zapadnim sponzorima i izdvoji mišljenje u vezi sa drakonskom presudom srpskom generalu.

- Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu - između ostalog stoji u izdvojenom mišljenju sutkinje Nijambe.

Napomenula je da je Mladić u svojoj žalbi zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške pretresnog veća, prema kojima bi ona usvojila gotovo sve osnove njegove žalbe.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nijambe je ukazala da se zbog ograničenosti vremena, a i s obzirom da radi na daljinu, u svom izdvojenom mišljenju bavila samo najgrubljim greškama pretresnog veća.

Pored osalog, ona je navela da se, suprotno stavovima većine članova Veća, ne slaže sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana.

Dodala je i da ne smatra da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde.

- Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo "prisilno premeštanje" doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom - napisala je Nijambe u izdvojenom mišljenju.

 

Kratka biografija sutkinje Nijambe

- Sutkinja Prisca Matimba Nijambe rođena je 31. decembra 1951. godine u Zambiji.

- Za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izabrana je 2011. godine, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

 

Darko Mladić: Put do revizije nije lak

- Sigurno neće biti lako do postupka za reviziju presude generalu Ratku Mladiću, ali ima još puno dokumenata koji treba da se pronađu a skriveni su po arhivama - izjavio je sin osuđenog ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Darko Mladić.

On je za Uranak K1 TV rekao da je izdvojeno mišljenje jedne sudije bitno različit momenat u odnosu na tri prema nula iz prvostepene presude.

- Sigurno neće biti lako do revizije postupka. Nije tačno da nemamo šta još da radimo. Ima volšebno zagubljenih dokumenata iz arhiva 28. divizije, i drugih dokumenata koji stoje sakriveni u raznim arhivama - rekao je Mladić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Luka

09.06.2021 13:13

Samo osobe igrađenog punog moralnog i ljudskog integriteta ,mogu se naviti časnim poslom sudca.Nažalost u Haškom sudu mnogih sudci su postavljeni da rade za interese određene politike.