SJAJNA VEST ZA BEOGRAĐANE: Postavljen Skajliner, inovativni prečišćivač vazduha

Autor: Republika

Vesti

06.06.2021

08:31

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu postavljen je prvi uređaj za prečišćavanje vazduha "skajkliner".

facebook.com/printscreen

- Ovaj inovativni uređaj, koji će doneti efekat planinskog vazduha u srcu grada, za 24 sata prečišćivaće čak 180.000 metara kubnih vazduha - objavio je sinoć zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.

Ovakve i slične prečišćivače imaju vodeće prestonice sveta a Beograd je, kako je dodao, dobio svoj zahvaljujući donaciji kompanije Mocart.

Ovaj projekat pozicionirao je srpsku prestonicu rame uz rame sa evropskim metropolama - Rimom, Milanom, Londonom i Berlinom, naveo je Vesić.

Kako je objasnio, ovaj svojevrsni „čistač neba" uz pomoć slobodnog ozona i patentirane jonske tehnologije, usisava preko 75 odsto najopasnijih čestica iz svoje okoline (PM1, PM2, PM10), zadržava ih u aparatu, a zatim ispušta prečišćen vazduh, stvarajući oko aparata oazu čistog vazduha.

Vesić je dodao da će Gradski zavod za javno zdravlje vršiti merenja kvaliteta vazduha u području koje pokriva "skajkliner" kako bi se pokazala njegova efikasnost.

 

 

Komentari (0)

Loading