EU jeste donela novo pravilo, ali ono se ne odnosi na količinu novca

Autor: Republika

Vesti

04.06.2021

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tekst koji je objavljen na portalu Republika mogao je da navede čitaoce na pogrešan zaključak da je Evropska unija donela novo pravilo o količini novca koju možete da uneste, odnosno iznesete.

RepublikaFoto: pixabay.com

Istina je da je još 2005. godine na snagu stupilo pravilo, koje je kasnije dopunjeno 2018. godine, a u kojem se navodi da se "predviđa kontrola u pogledu gotovine u pratnji ili gotovine bez pratnje u vrednosi od 10.000 evra ili više koja se unosi u Uniju ili iznosi iz Unije kako bi se dopunio pravni okvir za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma".

EU je 11. maja dopunom te uredbe, koja je stupila na snagu 3. juna 2021. pooštrila kontrolu unosa/iznosa gotovine i drugih dragocenosti, pa se "gotovinom" smatraju i zlatne kovanice sa udelom zlata najmanje 90 %, te zlatne poluge, zrnca i grumeni sa udelom zlaza od najmanje 95%.

Iz svega navedenog se zaključuje da EU nije donela novu odluku o količini novca, već samo o tome šta se sve smatra "gotovinom". 

Ovaj tekst nastao je kao posledica analize portala Raskrinkavanje.ba, koje je tekstove na temu "novog pravila EU" ocenilo kao dezinformaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Đorđe

04.06.2021 10:05

Bespotrebno maltretiranje gradjana.