ŠULE PITA BOŠKA: DOMAĆINE IZ DVERI, KOGA ĆEŠ SAD DA BIJEŠ?! Žestoka rasprava zbog izmena porodičnog zakona: ZA ĆUŠKU PRAVAC U ĆUZU!

Autor:

Vesti

03.06.2021

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žestoka rasprava vodi se danima na društvenim mrežama zbog najave izmena zakona kojima će bilo kakvo fizičko kažnjavanje dece biti apsolutno zabranjeno. To uključuje i udaranje po dupetu, ćuške i druge slične načine na koji roditelji disciplinuju decu.

RepublikaFoto: Tanjug/Jadranka Ilić, ST/Nemanja Pančić
Boško Obradović i Dragan Šutanovac

Oko ovoga su se žestoko posvađali i političari - lider Dveri Boško Obradović i bivši predsednik DS Dragan Šutanovac.

Obradović je poručio da je ogorčen izmenama porodičnog zakona kojim će biti zabranjeno tući decu. Na jadikovanje što će se nasilje kažnjavati reagovao je bivši predsednik Demokratske Šutanovac, koji se pita koga će Dveri sada tući.

- Ova antiporodična vlast neće moći da se zaustavi na promociji ideologija homoseksualizma i rodne ravnopravnosti, već ide i na potpuno rasturanje porodice. Uskoro će vaša deca moći da vas prijave školi i centru za socijalni rad, a onda idete na prevaspitavanje ili će vam deca biti oduzeta - glasila je objava Boška Obradovića.

TUKLI NOVINARKE

Oštar odgovor stigao mu je od Šutanovca:

- Realno, teško je izdržati, prvo su zabranili da se biju žene, pa su onda zabranili da se biju deca! Pa koga sad srpski domaćin iz Dveri da bije?! Pa tući roditelje koji su te tako vaspitali.

Podsetimo, lider Dveri proslavio se akcijom u kojoj su aktivisti ove strane tukli novinarke Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović.

Potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece se već primenjuje u 64 zemlje, dok je Srbija jedna od 27 zemalja koja je pokazala spremnost da usvoji ovakav pravilnik.

- Česta je bojazan da će ovim zakonom porasti prijavljivanje, da će deca zloupotrebljavati i prijavljivati roditelje. To nije bila praksa ni u drugim zemljama, pa ne verujem da će biti ni kod nas. Možda u početku, kada se sve testira, da bi se videlo dokle može da se ide. Ali i to može biti znak za stručnjake, zašto dete to radi i može da otvori drugo pitanje. Lažne uzbune će biti pod budnim okom stručnjaka - navodi Vesna Dejanović, rukovodilac programa dečje zaštite u Unicefu.

REČ STRUČNJAKA

Da je ovaj zakon dobar za Srbiju, smatra i klinički psiholog i psihoterapeut Goran Tomić.

- Sve manje se smatra da je batina iz raja izašla, a to je i zato što batini u raju nije mesto. Dobro je što ćemo konačno imati i ovakav zakon - naveo je Tomin.

Gordana Blagojević, pedagog i psihoterapeut s dugogodišnjim iskustvom u radu s decom u osnovnim i srednjim školama, navodi za Srpski telegraf da je nasilje u svim uzrastima prisutno, a da brojke koje svedoče o porastu nasilja mogu značiti i to da se sada ono češće prijavljuje.

- Ne znam da li brojke rastu ili se više priča na tu temu, mislim da je sada lakše prijaviti i da se češće prijavljuje nasilje od škole, prijatelja i kumova. U mom dugogodišnjem iskustvu nisu se dešavale lažne prijave, što ne isključuje tu mogućnost. Fizičke povrede je lako uočiti, ali je mnogo teže uočiti psihičko ili emocionalno nasilje, mada gde je samo ovaj vid nasilja ubrzo usledi i fizički oblik - navodi Blagojević.
Obaveza škole je, kaže, i do sada bila da odmah prijavi nasilje.

ŠTA KAŽU POZNATI

Petar Borović, primarijus
Nisam za taj zakon jer se plašim zloupotrebe, koja je karakteristična za nas mentalitet
Milica Đurđević, pokret Zavetnici
Poslednjih godina sa Zapada stiže jedna pogrešna praksa da se isključivo govori o pravima dece, ali ne i o njihovim obavezama. Stvaraju se generacije bez domaćeg
Milomir Marić, novinar
Što se tiče ovog mogućeg novog zakona, dobro smo i prošli. Može vrlo brzo da se usvoji zakon da je deci dozvoljeno da biju roditelje, tako da ovo nije strašno
Katarina Korša, novinarka i glumica
S jedne strane sam apsolutno za to da deca nikada ni u kom smislu ne smeju fizički da se kažnjavaju. Ali, s druge strane, plašim se da će deca u nekom turbulentnom periodu života, buntovništvu to zloupotrebljavati i da se na taj način gubi smisao tog zakona. Nadam se da će to biti zakon koji će biti isključivo u interesu porodica
Ivana Jordan, pevačica
To je mač s dve oštrice, mislim da nije sjajno rešenje da se zbog nekih pojedinaca koji se loše ponašaju prema deci čitavo društvo sada usmerava i kažnjava zbog toga. Za vaspitanje dece takav zakon nije zgodan, znate kakva su deca, oni grade svoj karakter i grade sebe, to su labilna bića koja lako mogu sve pogrešno da shvate i zloupotrebe ovaj zakon. Nisam sigurna da je ovo najbolje rešenje
Ivan Simić, advokat
Još jedan u nizu eksperimenata koji se kosi s tradicionalnim pristupom, kako u duhu naših zakona tako i vaspitanja. Dakle, od kada je sveta i veka dobro i lepo ponašanje se nagrađuje, kao i trud i rad, a neprimereno i nevaspitano se kažnjava. Međutim, došla su neka nova vremena, pa je možda i smer obrnut

 

Ovo je procedura nakon prijave

1. Dete može da prijavi fizičko kažnjavanje centru za socijalni rad ili školi. Ukoliko je prijava podneta školi, ona obaveštava centar za socijalni rad. Ove institucije reaguju i po službenoj dužnosti ukoliko imaju saznanja o tome
2. Ako kazne nisu previše učestale i previše intenzivne da imaju karakter zlostavljanja, centar za socijalni rad će uputiti roditelje u savetovalište za porodicu ili u specijalizovanu ustanovu koja se bavi medijacijom porodičnih odnosa
3. Kada fizičko disciplinovanje ima karakter zlostavljanja, centar je dužan da pokrene postupak za lišavanje roditeljskog prava pred sudom
4. U ovom poslednjem slučaju podnosi se prekršajna prijave protiv roditelja

Stanje u Srbiji
17,3% populacije Srbije su deca
30% dece u Srbiji trpi psihološko nasilje
17% dece u Srbiji roditelji konstantno fizički kažnjavaju
63% roditelja izjavilo da je bar jednom fizički kaznilo dete
93% roditelja smatra da batine nisu dobre za razvoj dece
32% ispitanika smatra da bi ponekad trebalo primenjivati fizičko kažnjavanje dece
* istraživanje Unicefa

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
slobodan

03.06.2021 12:48

Ovaj zakon ce samo dati turbo pogon beloj kugi koja unistava srpski naron , uskoro nas nece biti unisticemo sami sebe.