(VIDEO) Vučić: Mi moramo da pokažemo da smo drugačiji od onih koji se ni ne sete jasenovačkih žrtava!

Autor: Republika

Vesti

02.06.2021

12:49 >> 13:08

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika iz Republike Srpske je završen.

Tanjug/ R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić je na početku obraćanja rekao da su razgovarali o svim važnim pitanjima i da ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod.

Vučić je naglasio da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda, da to ne nailazi ni  na kakvu reakciju onih koji bi morali da reaguju, čak i kada im se najviši predstavnici privremenih institucija u Prištini, poput Kurtija, u lice rugaju govoreći da neće da formiraju ZSO, da neće da formiraju ono što su potpisali.

- Mene danas čekaju razgovori sa Palmerom, sutra i sa Palmerom i sa Lajčakom - rekao je Vučić i dodao da će reakcija Srbije biti veoma oštra i snažna po pitanju nepoštovanja međunarodnopravnih ugovora koji su potpisani u prisustvu i pod okriljem EU.

- Kada vas neko satera uz zid morate da pokažete oštrinu i snagu i da kažete da to više ne ide. To da nas Kurti ucenjuje time kako će sa njim da se razgovara i na koji način ćemo mi njega da tretiramo - ja mu unapred kažem - tretiraću ga kao svakog predstavnika privremenih prištinskih institucija - rekao je Vučić.

- Može da pokuša nešto da uradi, ne bih mu savetovao.

- Što se tiče Republike Srpske, saslušao sam pažljivo sve naše goste i mislim da je zajednički imenitelj da svi dobro razumeju težinu pozicije u kojoj se RS i srpski narod nalazi.

Vučić je naglasio da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku, razume se, poštujući integritet BiH, ali i integritet RS.

Predsednik je najavio i izgradnju aerodroma u Trebinju.

- Po prvi put će Srbija u skladu sa svojim ovlašćenjima Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti izveštaj visokog predstavnika.

- Srbija će početi da se ponaša na način na koji to nije radila do sada.

Predsednik je naglasio da je taj Aneks potpisao Milan Milutinović i da ćemo mi redovno da tražimo izveštaje visokog predstavnika.

Razumem zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje pravnih procedura. Zamolio sam ih da donose zaključke ali da vode računa. Srbija će razgovarati sa visokim predstavnikom, ali ćemo iskazivati svoje stavove i slušati RS šta ima da kaže. Ja znam da smo mi mali, ne možemo mnogo da utičemo na svetske moćnike koji cepaju Jugoslaviju kad hoće. Mi smo razgovarali o drugim važnim pitanjima, ali i o tome kakvi su problemi RS. Zahvalan sam im na podršci po pitanju KiM, i na jedinstvu po tom pitanju. Važno je da smo pokazali da možemo.

- Mislimo da je veoma opasno igrati se bonskim ovlašćenjima bez saglasnosti sva tri naroda.

- Srbija neće podržavati sprovođenje u delo bonskih ovlašćenja kojima bi neko na jedan ili drugi način pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj.

Predsednik je istakao da se na sastanku razgovaralo i o drugim temama te im se zahvalio na podršci oko pitanja Kosmeta i rešavanju ovog problema. 

- Hvala vam još jednom na podršci i želim da istaknem još jednom da u Srbiji svi građani RS mogu se vakcinisati u bilo kom gradu, potpuno besplatno i da dobiju sertifikat o vakcinaciji. Imamo vakcina koliko hoćete, mi smo uspeli da vakcinišemo veliki deo našeg stanovništva i zato pozivam i ostale da dođu ovde i vakcinišu. Takođe, ima te svu našu podršku za bilo koji drugi problem i pitanje - rekao je Vučić.

Govoreći o Srebrenici Vučić je istakao da moramo da pokažemo poštovanje prema bošnjačkim žrtvama, ali i da pokažemo da smo drugačiji od onih koji se ni ne sete jasenovačkih žrtava.

Ja da pokušam da odgovorim na pitanje o gospodinu Šmitu, poznajem ga dugo godina, ne bih imao ništa protiv da kažem da smo veoma dobri poznanici. Tražiću izveštaj i uveren sam da ćemo ga dobiti. Jedno su lični odnosi, ali principi su nešto drugo. Što se tiče drugog pitanja, trudio sam se da pokažem najveći mogući pijitet prema bošnjačkim žrtvama. Pošto stalno slušam tu priču o genocidu, a da li je činjenica da je u Jasenovcu ubijeno mnogostruko više žrtava, i bošnjačkih žrtava, a kad ste pokrenuli pitanje genocida u Jasenovcu? Mi moramo da pokažemo poštovanje prema bošnjačkim žrtvama, ali i da pokažemo da smo drugačiji od onih koji se ni ne sete jasenovačkih žrtava. Mi moramo da poštujemo bošnjačke žrtve – rekao je Vučić.

Dodik zahvalan predsedniku Srbije

Član Predsedništva BiH se zahvalio Vučiću što je primio predstavnike Republike Srpske.

- Mi mislimo da treba zatvoriti kancelariju visokog predstavnika.

- Mi nismo antidejtonska strana, mi nismo antiustavna strana, mi tražimo samo poštovanje Međunarodnog prava i naravno Ustava BiH, koji krše masovno.

Delegaciju iz Republike Srpske predvode predsedavajući Predsedništvom Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kako je ranije najavljeno, oni od predsednika Srbije Aleksandra Vučića diplomatsku i pravnu zaštitu i pomoć kako bi se sprečila kriza koja će nastati u BiH kada 1. avgusta stigne novi, nametnuti visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Političari iz Republike Srpske su želeli da na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije u Beogradu dobiju uverenja da će Vučić svojom međunarodnom pozicijom i pozicijom regionalnog lidera uticati da se spreči antidejtonsko delovanje na štetu RS i srpskog naroda u BiH.

Sastanku kod predsednika Vučića prisustvovali su i lideri opozicionih stranaka SDS, PDP, DNS. Opozicija je odbila nedavno sastanak na istu temu kod predsednice RS jer je prvo bio zakazan sastanak lidera vladajuće koalicije, a zatim sa opozicijom.

Komentari (2)

Loading
Sara

02.06.2021 13:34

Nažalost, često se čuju negativne priče o Srbiji i našem narodu. A nama se čak iz konteksta izvlače pogrešno protumačene izjave.

Ivana

02.06.2021 23:49

Srbija će zaista ispoštovati sve žrtve sa ovih prostora. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu što činite sve da građani Srbije žive bolje.