Pašalić: PANDEMIJA UTICALA NA OSTVARIVANJE PRAVA DETETA!

Autor: Republika

Vesti

01.06.2021

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana dece - 1. juna, da je pandemija virusa kovid-19 izmenila način života ljudi u celom svetu i uticala na ostvarivanje prava deteta.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Pašalić

- Na početku vanrednog stanja u Srbiji koje je uvedeno zbog pandemije nisu prepoznate potrebe dece koja imaju specifične potrebe, kao na primer dece sa autizmom, dece koja ne žive sa oba roditelja ili boluju od određenih bolesti, ali su nakon urgencije Zaštitnika građana ti propusti otklonjeni ili ublaženi - rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da godinama ukazuje na probleme sa kojima se, kao posebno ranjiva kategorija stanovništva, suočavaju deca, posebno na nasilje i zanemarivanje, ali i na probleme sa kojima se suočavaju „deca ulice“ ili romska deca po pitanju maloletničkih brakova i otežanog pristupa obrazovanju.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović ocenila je na on-lajn seminaru Evropske mreže ombudsmana za decu (ENOK), čije se redovno prolećno održavanje poklopilo sa obeležavanjem Međunarodnog dana dece, da se sve članice ove mreže po pitanju zaštite prava deteta susreću sa vrlo sličnim izazovima.

- Ne mogu da kažem da je jedno pravo deteta bilo više ugroženo od nekog drugog prava, već smatram da je pandemija virusa kovid-19 dotakla sve segmente naših života, uticala na sva prava deteta i naglasila slabosti koje su postojale pre krize - rekla je Stojanović.

- Zbog toga smatram da je izuzetno bitna uloga ombudsmana jer imaju važnu ulogu da ukazuju na potencijalne opasnosti po ostvarivanje prava deteta ali i da otklanjaju propuste koji se pojave - rekla je Stojanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading