NAJGORE UTIČU NA MUŠKARCE: Ukoliko ste prešli 40, ZABORAVITE na OVE namirnice!

Autor:

Lifestyle

01.06.2021

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje namirnice koje bi svakako trebalo da izbacite iz ishrane kada dođete u određene godine.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Ako vam sa 20 godina metabolizam dozvoljava da preko noći pojedete gomilu brze hrane i da pritom ne dobijete ni gram na težini, to ne znači da ćete sa istim navikama moći da nastavite i posle 40. godine. Ne samo da će negativno uticati na vaš izgled, već i na životni vek. 

Nutricionisti su objavili listu namirnica koje bi svi, a posebno muškarci koji su prevalili 40, trebalo da isključe iz ishrane.

1. Margarin

Ova namirnica sadrži zasićene masti, zbog kojih se na zidovima krvnih sudova formiraju plakovi holesterola. Bolje ga je zameniti običnim puterom ili čak preći na devičansko maslinovo ili kokosovo ulje.

2. Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači mogu biti mnogo opasniji od šećera, kažu naučnici. Uobičajene zamene poput aspartama, sukraloze ili estveiozida povezane su sa debljanjem, dijabetesom i drugim bolestima. Bolje ih zameniti javorovim sirupom, medom ili jabukovim sirupom.

3. Gazirani sokovi

Gazirani sokovi vam neće doneti ništa dobro. Goje, štetno utiču na jetru i srce.

4. Alkohol

Teško izvodljivo za većinu Srba, ali zaptavo lekari savetuju da sse nakon 30. godine smanji konzumacija alkoholnih pića. Šteta po sve organe uopšte nije zanemrljiva.

5. Voćni sokovi

Ova naizgled zdrava pića zapravo su puna fruktoze, prirodnih šećera. Ako svakodnevno pijete sok u većim količinama, ne samo da ne možete izgubiti na težini, već ćete i dobiti kilograme u stomaku. Takva mast se naziva visceralna i može da izazove bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes i druga oboljenja povezane sa metaboličkim poremećajima.

6. Slatka peciva

Naravno, ponekad možete da priuštite sebi manji desert, ali muškarcima starijim od 40 godina savetuje se da ograniče konzumaciju slatkiša. Ova hrana ne samo da dodaje kilograme, već utiče i na kvalitet kože, izaziva pojavu bora, prenosi Mondo.

7. Prerađeno meso

Prerađeno meso sadrži puno nitrata i konzervansa. Oni narušavaju varenje, uzrokujući nadimanje. Takođe je poželjno smanjiti količinu mesa sa roštilja. Zbog visokih temperatura tokom pripreme na otvorenoj vatri, u proizvodu nastaju heterociklični amini (HCA) i policiklični aromatični ugljovodonici (PAH).

8. Malomasni mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti ili sosevi izgledaju kao dobra ideja za one koji žele da smršaju. Međutim, u stvarnosti su ovi proizvodi puni ugljeno-hidratnih sastojaka koji samo pojačavaju želju za hranom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading