DANAS JE PREPODOBNI TEODOR OSVEĆENI! Nije hteo da VIDI majku, ali se za nju BOGU MOLIO!

Autor: Republika

Vesti

29.05.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

SPC i pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Teodora Osvećenog.

Foto: printskrin

Prepodobni Teodor Osveštani ili Osvećeni je hrišćanski svetitelj.

Bio je učenik svetog Pahomija. Rođen je i odrastao kao nevernik, ali kao mladić poverovao je u Hrista i krstio se.

Kada je čuo za svetog Pahomija, došao je kod njega u manastir tajno od svojih roditelja. Sveti Pahomije ga je zamonašio i zavoleo zbog njegove neobične revnosti i poslušnosti.

Kad mu je došla majka da ga zove natrag kući, on joj se nije hteo ni javiti, nego se molio Bogu za nju, da bi i nju Bog prosvetio istinom. I zaista, majka je videći nedaleko ženski manastir, kojim je upravljala sestra Pahomijeva, stupila u njega i zamonašila se.

Posle izvesnog vremena došao je u manastir i brat Teodorov, Pafnutije, te se i on zamonašio. Jednom je episkop grada Panopolja pozvao svetog Pahomija da mu ustroji manastir za mnoge koji su želeli monaški život. Pahomije je uzeo sa sobom Teodora, i predao mu dužnost oko ustrojenja manastira.

Po smrti svetog Pahomija, Teodor je postao iguman svih njegovih manastira, i do duboke starosti upravljao je njima. Preminuo je 368. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 16. maja po crkvenom, a 29. maja po gregorijanskom kalendaru.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading