ZLIKOVCI NE ZNAJU DA KAŽU IZVINI! Da li će još neki državnik slediti Zemanov primer?

Autor: T. BUJIŠIĆ - K. ILIĆ

Vesti

20.05.2021

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina lidera zemalja NATO te 1999. godine i dalje je živa, ali većina i nema savest

RepublikaFoto: Tanjug/ARHIVSKI SNIMAK/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC
Predsednik Češke Miloš Zeman se izvinio za bombardovanje

Svi lideri 19 zemalja NATO koje su učestvovale u bombardovanju naše države 1999. trebalo bi da se izvine poput Miloša Zemana, predsednika Češke (te godine je vodio vladu), poručuju sagovornici Srpskog telegrafa. Naravno, neki više nisu među živima, ali ni oni koji jesu, nažalost, nisu pokazali mnogo volje da shvate i prihvate svoj greh.

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović ocenjuje da je jedno ovakvo izvinjenje lidera Češke snažna i jedinstvena poruka koja je za Srbiju moralno ohrabrenje i pojačanje u razgovorima koje naša država vodi sa zapadnim zemljama po mnogim pitanjima. On veruje da bi iskorak češkog predsednika mogao da bude dobar primer koji bi sledili i drugi koji su dali legitimitet zločinačkom poduhvatu NATO.

DŽEMPER OD LAŽI

- Što se tiče drugih oblasti, odnosi Srbije i Češke su pojačani i osnaženi, a jedini zaostatak koji Češka ima u odnosu na Srbiju je što je, verovatno pod pritiskom, priznala nezavisnost Kosova - rekao je Jovanović.

Dačić: Svi da se ugledaju

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da bi, po ugledu na Zemana, i drugi trebalo da se izvine:
- Jedno ovakvo izvinjenje časno je da upute sve zemlje koje su bombardovale. To treba da urade svi, od generalnog sekretara NATO, visokog predstavnika EU do SAD, Velike Britanije, Francuske i ostalih.

Nekadašnji diplomata smatra da Zemanov potez ima veoma veliki značaj.

- Džemper NATO čvrsto satkan od laži o Srbiji počeo je da se para. Verujem da je pitanje vremena kada će i druge zemlje početi da se suočavaju sa svojim likom u ogledalu i da će priznati svoje učešće u zločinačkoj akciji - istakao je Jovanović.

Podsetimo, Zeman je pred Aleksandrom Vučićem poručio:

- Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih, kao čovek, zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo. Rekao sam i spasao svoju dušu.

Oni su bili na čelu 19 zemalja NATO 1999.

Belgija Gaj Verhofštat
Holandija Vim Kok
Danska Paul Niurp Rasmusen
Island Oulavir Ragnar Grimson
Nemačka Gerhard Šreder
Mađarska Arpad Genc
Italija Oskar Luiđi Skalfaro
Češka Miloš Zeman
Španija Hoze Marija Aznar
Grčka Konstantinos Stefanopulos
Turska Sulejman Demirel
Kanada Žan Kretjen
Velika Britanija Toni Bler
Norveška Kjel Magne Bondevik
Poljska Aleksandar Kvašnjevski
Portugal Horhe Sampajo
Luksemburg Žan-Klod Junker
SAD Bil Klinton
Francuska Žak Širak

HRABAR I PRAVEDAN

Da je ovakav potez hrabar i pravedan, složio se i Živadin Jovanović, nekadašnji diplomata i ministar spoljnih poslova. On je za Srpski telegraf istakao da je Miloš Zeman hrabar državnik i da je ovakvim gestom samo to potvrdio.

- Ja se nadam da će Zeman svojim primerom uspeti da probudi i neke druge uspavane savesti. Verujem da će u budućnosti biti još zemalja koje će priznati da je to bio zločin, kršenje moralnih, civilizacijskih i pravnih normi. Verujem i da će shvatiti da je to bio rat Evrope protiv same sebe. Evropa se ne može okrenuti sebi niti može osvojiti autonomiju dok ne prizna ogroman zločin koji je počinila te godine kada je bombardovala Srbiju. Što se tiče SAD, po nekom mom uverenju, u skorije vreme se neće izviniti, ali ja smatram da bi izvinjenje predsednika Makrona bilo od posebnog značaja - kaže Živadin Jovanović.

Milica Zavetnica: David i Golijat

Milica Đurđević iz pokreta Zavetnici podseća da je NATO bombardovanje 1999. bilo prva vojna agresija na jednu evropsku državu nakon Drugog svetskog rata:
- Odnos snaga je bio 600:1 u korist agresora. Sama borba Davida i Golijata dovoljan je razlog da se Srbiji uputi bar protokolarno izvinjenje. Savest Zapada je, nažalost, umrla na Kosovu i Metohiji, ali i onda kada je pod njihovim bombama stradalo 79 mališana. Miloš Zeman je redak primer evropskog državnika i prijatelja srpskog naroda koji zna kakvu je golgotu i nepravdu doživela Srbija. Ona se ne meri samo ljudskim i materijalnim žrtvama već stigmom koja je trajno obeležila našu zemlju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading