VUČIĆ O ZEMANOVOM IZVINJENJU: Nisam očekivao, pokazao je hrabrost da se suprotstavi svima

Autor: Republika

Vesti

19.05.2021

20:03

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se u program Dnevnika na RTS i govorio o važnoj poseti Pragu.

printscreen/RTS
Aleksandar Vučić

- Sve više raste naša trgovinska razmena sa Češkom. LJudi misle da se sve dešava u dve ili tri velike zemlje, ne. Ovo što radimo ovde jako je važno. Ponovo je Balkan važna ruta u srcu ili glavama evropskih zvaničnika - rekao je Vučić i objasnio da je Srbija veoma srećna što je u mogućnosti da donira 100.000 Fajzer vakcina prijateljima iz Češke.

Predsednik je podsetio da će češka kompanija SEBRE uložiti više od milijardu evra samo u Beogradu u nekretninama.

- Marina Dorćol će izgledati veličanstveno, to je nova zelena agenda, kupili su mnogo zemlje u Beogradu, imaju čuveno mesto Mitićeva rupa, u centru grada, biće veličanstvena zgrada sa nekim posebnim lukovima koji će podsećati čak i na Trijumfalnu kapiju, prema Beogradskoj ulici - navodi Aleksandar Vučić.

Dodaje da su Česi zainteresovani za dalja ulaganja, posebno oko rudnika Štavalj kod Sjenice, ali i u Sokobanji i Aleksincu. Takođe, dodao je da se pregovara oko "Škodinih" tramvaja, ali i daljim investicijama PPF grupe.

- Sve više stvari nas vezuje sa Češkom. Sve brže raste naša trgovinska razmena i verujem da mogu za dve godine doći sa 10. na 7-8. mesto kao trgovinski partneri - istakao je predsednik.

O izvinjenju češkog predsednika za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, Vučić kaže da je to veoma važno za našu zemlju, kao i da ne očekuje da će to pokvariti odnose Češke sa drugim evropskim zemljama.

- Ne mislim da je realno da se Češka zameri bilo kome, ali iskreno, nisam očekivao takvu Zemanovu reakciju, nisam očekivao to izvinjenje. Ne mislim ni da Andrej Babiš misli drugačije. Za nas je važno da se ponosimo svojom reakcijom, važno je da smo naglasili da smo protiv promena granica i da su to svi čuli. Babiš me je pitao kako je izvinjenje odjeknulo u Srbiji, ja sam mu rekao da je Zeman pokupio sve simpatije. On ih je pokupio jer je pokazao hrabrost da se suprotstavi svima koji će da ga kritikuju i toliko više je porastao u našim očima. Čestitam građanima Srbije što smo uspeli posle mnogo mnogo godina da menjamo sliku o našoj zemlji, a ta slika je veoma važna - rekao je Aleksandar Vučić.

Komentari (5)

Loading
Jeca

19.05.2021 21:48

To izvinjenje je još jedna potvrda da našu zemlju mnogi danas vide drugačije

Ivana

19.05.2021 22:07

Hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radi za našu državu i njene građane. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu.Srbija se danas cela razvija i gradi.

Jovana

19.05.2021 23:53

Чешки председник је показао храброст, јер се одважио и целом свету сасуо истину у лице о почињеном неделу према једном народу и држави!

Vidosava

20.05.2021 10:16

Јесте храброст што је изјавио такво нешто, али чињеница је да смо неправедно бомбардовани, па верујем да ће нам се сви полако извињавати.