KAKVE REČI PREDSEDNIKA ČEŠKE: Srbi, oprostite mi zbog NATO bombardovanja

Autor:

Vesti

18.05.2021

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas dvodnevnu posetu Češkoj, gde je danas uz najviše počasti bio odlikovan, a nakon toga se sastao sa Milošem Zeman.

RepublikaFoto: Printscreen
Aleksandar Vučić i Miloš Zeman

Predsednik Češke se na početku obraćanja izvinio Srbiji što su učestvovali u bombardovanju Jugoslavije.

Zeman je zamolio srpski naroda mu oprosti zbog NATO bombarodvanja Jugoslavije i istakao da kajanje oslobađa.

- Razgovarali smo o tradicionalnom prijateljstvu. Hteo bih da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije, bilo je to gore od zločina, bila je to greška. Ja bih voleo da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo. Sa ovim izvinjenjem i molbom da nam se oprosti rešio sam svoju dugogodišnju traumu jer kajanje oslobađa. Spasio sam svoju dušu - poručio je Zeman.

- Dozvolite mi da pređem na svakodnevne stvari. U mojim materijalima su bile tri stranice čeških firmi.

Zeman je pohvalio uspeh vakcinacije u Srbije.

- Visoko cenim ovu posetu, rado se sećam svoje posete Beogradu, nadam se da ću pred kraj mandata još jednom da posetim taj grad - istakao je Zeman.

Predsednik Srbije je zatim istakao da će večno biti zahvalan za izgovorene reči predsednika Zemana, i da će srpski narod da doživljava češki kao bratski.

- Ja znam da u današnje vreme nije popularno govoriti o tradicionalnom životu. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostoprimstvo koje je Srbija mogla da vidi i koje je meni priređeno me je duboko dirnulo. Reči predsednika Zemana, jednog hrabrog čoveka koji je drugačiji, video sam koliki je njegov ugled i u Kini i u mnogim azijskim zemljama, latinoameričkim. Hoću da mu se zahvalim za divne reči koje je posvetio Srbiji, mogu da kažem da će srpski narod da doživljava češki kao bratski narod. Večno ćemo biti zahvalni, ovo što je danas izgovorio oko bombardovanja Srbije niko nikad nije izgovorio - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je naša zemlja očekuje stopu rasta od sedam odsto, a u tom procesu će veliku ulogu imati češke kompanije.

- Imaćemo danas i sutra važne razgovore sa češkim kompanijama, sa svima ćemo razgovarati i obezbediti najbolje uslove. Imamo rast trgovinske razmene od 18,5 odsto već u prva tri meseca. Beskrajno sam zahvalan češkim investitorima, mnogo možemo da naučimo od Češke. Beskrajno sam zahvalan na ordenu koji sam dobio, ova rozeta znači veliku čast, prvo sam ja orden dodelio Zemanu, on ga je zaslužio. Ovo što nosim na reveru za mene predstavlja dodatnu obavezu da se borim za srpsko-češko prijateljstvo. Obećao sam da ću probleme oko češke kuće rešiti, Zeman je obećao da će doći u Srbiju. Hvala na svemu, poštovani predsedniče, nećemo zaboraviti Vaše gostoprimstvo i današnje reči - zaključio je Vučić.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika usledio je sastanak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
lak

18.05.2021 11:27

Jedino iskreni i dobri ljudi su sposobni da priznaju gresku i da se izvine.

Odgovori 11 0
Bane

18.05.2021 11:40

Gest izvinjenja za bombardovanje 99 je ljudski čin.Odlikovanje Republike Češke je dokaz da je saradnja Srbije i Češke na veoma visokom nivou.

Odgovori 11 0
Miki

18.05.2021 11:40

Oprastamo ali tesko je uaboraviti. Ono je bio pakao,najgore sto posledice i dalje osecamo a najgore su one po zdravlje

Odgovori 11 0
Jelena

18.05.2021 12:03

Lepo od njega sto je uputio izvinjenje, ali to ne smanjuje nasu bol

Odgovori 11 0