PAHOR: AKO BUDE PROMENA GRANICA NEĆE BITI MIRA! Vučić odgovorio: Reč je o licemerju zapadnih sila

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.05.2021

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački predsednik Borut Pahor i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić održali su danas zajedničku konferenciju za novinare u Beogradu na kojoj su sučelili stavove o pitanju promene granica na Zapadnom Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug
Borut Pahor i Aleksandar Vučić

 

Slovenački lider Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu da ne veruje da su promene granica na Zapadnom Balkanu moguće mirnim putem, naglasivši da je reč o veoma kompleksnom pitanju, na šta mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio da naša zemlja podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom Ujedinjenih nacija (UN), ali da sa tim pitanjem postoji problem zbog, kako je naglasio, licemerja zapadnih sila. 

- Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom Ujedinjenih nacija i sve drugo razumemo kao nametanje nečije volje - poručio je danas Vučić nakon što je Pahoru postavljeno novinarsko pitanje da precizira šta je mislio kada je juče u Prištini rekao da se zalaže za nepromenljivost granica na Zapadnom Balkanu.

- Reč je o najtežem pitanju, posebno za one države koje su priznale kosovsku nezavisnost i o tome sam otvoreno razgovarao sa Pahorom. Neću ništa da sakrijem od onog što sam rekao. Mi imamo drugačiji pogled u odnosu na kosovsku nezavisnost, ali se slažem sa tim da promene granica nema bez sukoba. I to treba da bude jasno onima koji su proizvodili sukobe i hteli da menjaju granice Srbije - poručio je predsednik i dodao kako Srbija insistira da se poštuju granice zemalja utvrđene odlukom Ujedinjenih nacija i da je to bio slučaj oduvek i sada.

- Na delu je ovde, međutim, nešto drugo što ima veze sa brutalnim liciemerjem zapadnih sila koje nemaju principe ili imaju principe po potrebi. Kada su zapadne sile počele da primenjuju taj princip o nepromenjivosti granica? Devedesete ili '91? Možda kasnije, 2008? Pošto su tad menjale granice Srbiji kao jednoj suverenoj zemlji. A pre toga su bez odluke Saveta Bezbednosti UN bombardovale jednu suverenu zemlju. Ili možda taj princip ipak važi tek sad od 2021. kada je Srbija postala jaka i kada više ne može da bude vreća za udaranje - upitao je predsednik Vučić.  

 

Prethodno je Pahor, podsetimo, naglasio kako je promena granica jedno kompleksno, ali izuzetno važno pitanje, "važno zbog razumevanja proširenja EU".

- To je važno ne samo za mir, bezbednost i blagostanje na ovim prostorima, već i za Evropsku uniju - dodao je predsednik Slovenije.

Inače, dvojica lidera su nakon konferencije za novinare obišli Beograd na vodi. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Aleksa

14.05.2021 12:33

Srbija uvek ide pravcem mira, saradnje i stabilnosti. Drugačije ne ide.

Sara

14.05.2021 12:34

Srbija zeli mir ali insistira da se se menjaju granice Srbije.

Milorad

14.05.2021 12:50

Balkan je osetljivo mesto i ništa se na silu ne sme rešavati!

Sofija

14.05.2021 13:48

Србија је увек за мир и стабилност и компромисно решење