(FOTO) Vesić: Beograd ponosan na svoju antifašističku tradiciju

Autor:

Vesti

08.05.2021

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas nastupu ruske art-grupe „Hor Turecki” na Trgu republike, koji je upriličen u okviru proslave 9. maja – Dana pobede. Osim zamenika gradonačelnika, neposredno pre nastupa obratio se i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

RepublikaFoto: BEOINFO
Goran Vesić

Vesić je istakao da Beograd slavi Dan pobede, kao i da je pobeda nad fašizmom važan datum za naš grad. 

- Pre sat vremena mogli smo da čujemo artiljerijske plotune u čast Dana pobede, koji predstavljaju plotune slobode. Beograd je ponosan na svoju antifašističku tradiciju jer je moderna Evropa nastala na temeljima antifašizma. Mi smo u toj borbi dali neizmerno velike žrtve, ratovali rame uz rame sa našim saveznicima, najviše sa Sovjetima i sovjetskom armijom koja je oslobodila Beograd zajedno sa partizanskim jedinicama - rekao je Vesić.

RepublikaFoto: BEOINFO

Svaki 9. maj s ponosom slavimo, naveo je Vesić, jer je to pravo vreme da se podsetimo herojske borbe protiv fašizma. 

- Takođe, to je pravo vreme da se odupremo svakoj reviziji istorije, koja je nažalost prisutna tokom poslednjih decenija. To je pokušaj dželata da postanu žrtve, a da od žrtava naprave dželate, što nije dozvoljeno. Iako je pobeda nad fašizmom veliki praznik, trebalo bi da se zna ko je bio na kojoj strani tokom istorije. Srpski narod i Beograd su uvek bili na pravoj strani i to smo plaćali velikim žrtvama - rekao je Vesić. 

RepublikaFoto: BEOINFO

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko je podsetio da obeležavamo jedan od najvažnijih datuma u istoriji zajedničke borbe protiv fašizma.

Bivši Sovjetski Savez je odigrao ključnu ulogu u borbi protiv fašizma, zajedno sa saveznicima, naročito sa srpskim narodom. Nastavljamo da gajimo tradiciju te i danas sarađujemo u mnogim oblastima. Deveti maj je nešto sveto za svaku porodicu koja je dala žrtvu u borbi protiv fašista - rekao je Bocan-Harčenko.  

Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Vladimir Jestratijević i Predrag Jevremović, sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović, sekretar za poslove Komunalne milicije Ivan Divac, drugi predstavnici grada i republike i građani. 

Povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata na ovim prostorima, Grad Beograd, Fondacija Besmrtni puk i Ruski dom u Beogradu, organizuju danas i sutra niz svečanosti u našem glavnom gradu.

RepublikaFoto: BEOINFO

Na Dan pobede, 9. maja, u 8 sati biće organizovano svečano polaganje venaca na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda.

Nakon toga, u 9 sati, na Trgu republike, biće organizovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi.

Istog dana, u 13:30, biće položeni venci na Spomen-ploču Crvenoarmejcima na Trgu republike.

Za 14 sati na Trgu Republike planirano je obraćanje zvaničnika: Nenada Popovića, ministra u Vladi Republike Srbije i predsednika Fondacije Besmrtni puk, Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, Aleksandar Bocan-Harčenka, ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji, i Jevgenija Baranova, direktora Ruskog doma u Beogradu.

Nakon obraćanja zvaničnika, na Trgu republike, biće održan koncert “Heroji žive” na kojem će nastupiti Hor Čarolija, Tijana Dapčević, Ivana Negativ, Bojana Stamenov, duet ruskog saksofoniste Olega Kirejeva i srpskog trubačkog orkestra Dejana Lazarevića, kao i ruski narodni umetnik Oleg Pogudin.

Nakon svečanog koncerta, u 18:30, biće održana premijera ruskog ratnog filma "Podolski kadeti".

Cela manifestacija biće okončana svečanim vatrometom u centru Beograda u 21 sat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading