DAČIĆ OTKRIO: Dinkić lagao Vučića, država umalo nije BANKROTIRALA 2012. godine

Autor: T. Kovačević - K. Ilić

Vesti

04.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je bila na rubu propasti, dani su nas delili od bankrota i totalnog ekonomskog kraha, koje je od tadašnjeg državnog vrha krio Mlađan Dinkić, ministar koji je bio zadužen za finansije. Dramatične dane s kojima se suočila vlada u 2013. otkrio je tadašnji premijer Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug
Mlađan Dinkić i Ivica Dačić

Prema njegovim rečima, Dinkić je filovao podatke, predstavljao je situaciju u državnoj kasi drugačiju nego što je bilo realno stanje.

- Dinkić je bio zadužen za finansije. Sve je bilo pod njegovom kontrolom. Govorio je da se sve odvija kako treba. Nije ukazivao na problem koji postoji, da smo blizu katastrofe - priča Dačić.

TOTALNA DUBIOZA

Istinu o dubiozi Dačić, kao tadašnji predsednik Vlade, i Aleksandar Vučić, kao lider najjače vladajuće stranke i prvi potpredsednik Vlade, saznali su od međunarodnih institucija.

- Razgovarali smo sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda. Oni su nam skrenuli pažnju, ukazali na to da se vrtoglavo približavamo bankrotu - kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, usledila je munjevita reakcija jer je državu od ponora bukvalno delilo nekoliko dana. Dinkićevi Ujedinjeni regioni izbačeni su iz vlasti (pogledajte okvir).

- Državne finansije preuzeo je da vodi SNS, usledile su reforme. To je bio jedini način da iščupamo zemlju i postavimo stabilnu ekonomiju, da nam isplate plata, penzija i ostalih davanja ne kasne, a da istovremeno možemo da radimo na razvijanju zemlje, na infrastrukturnim projektima - ističe Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Unapred potrošene pare

Poslanik naprednjaka Veroljub Arsić navodi da je presek javnih finansija urađen zaključno sa 30. junom 2012, u kome se videlo da je celokupan deficit za tu godinu unapred potrošen. Pored toga, kako navodi, samo 60 odsto od očekivanih prihoda ostvareno je u budžetu, a, pored toga, postojale su i velike obaveze države:

- Mere fiskalne konsolidacije, osim ekonomske, takođe su i politička odluka, a čini mi se da je jedino Aleksandar Vučić imao hrabrost da 2014, kao predsednik Vlade, donese takvu nepopularnu političku odluku i započne proces reformi naših javnih finansija i da danas zbog rezultata reformi tada započetih imamo stabilne javne finansije, iz kojih možemo da finansiramo zdravstveni sistem i privredu i stanovništvo, koji su pogođeni pandemijom.

Zamerke na Dinkićeve rezultate nije krio ni tadašnji vicepremijer Aleksandar Vučić. Ozbiljan problem bila je Dinkićeva odluka da novac iz budžeta daje samo opštinama u kojima je njegova partija na vlasti, zbog čega ga je Vučić otvoreno kritikovao. Na listi Dinkićevih pogrešnih odluka bio je čak i Egzit, za koji je tadašnji ministar finansija tvrdio da nema novca.

Ipak, ključno neslaganje između Vučića i Dačića, na jednoj, i Dinkića, na drugoj strani, ticalo se ekonomskih mera. Ministar je bio za smanjenje rashoda, dok su premijer i vicepremijer insistirali na pokretanju proizvodnje, te da bi smanjenje rashoda smanjilo i nivo privredne aktivnosti.

Ubrzo je usledila rekonstrukcija Vlade, koju je Dinkić pokušao da izbegne, poručivši da neće smenjivati svoje ministre ako mu koalicioni partneri to dobro ne obrazlože i pokažu bolje kandidate ako ih imaju.

- Neću i ne pada mi na pamet da Dinkiću bilo šta obrazlažem i dokazujem. Narod je taj kome nešto treba da dokažemo i pokažemo - odgovor je koji je Vučić dao Dinkiću na postavljeni ultimatum.

DRŽAVA NA RASKRSNICI

Šef poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević kaže da je Srbija od 2012. do 2014. bukvalno bila na raskrsnici.

- Imali smo dva puta, jedan put koji je vodio ka finansijskom krahu i bankrotu i drugi put koji je bio nešto što je hrabra i teška politički nepopularna odluka, i to u vreme kad preuzimate vlast, a to je da započnete temeljne reforme. Opozicija je tada govorila da smo oteli penzije i plate. Nisu shvatili da su to bile mere za spas srpske ekonomije i budućnosti Srbije - ističe Milićević.

Objašnjava da je bivši režim koji je vladao Srbijom od 2008. do 2012. ministarstva shvatao kao feude:

- Nije postojala jedinstvena politika ni po jednom pitanju, a feud ministarstva finansija je bio upravo feud Dinkića, koji je vodio finansijsku politiku, i apsolutno niko ništa nije smeo da mu kaže verovatno jer je bio tada taj tas na vagi u datom trenutku.

Mlađan Dinkić nije odgovarao na naše pozive.

RepublikaFoto: Tanjug

Bušatlija: S oružjem u Narodnu banku

Mahmud Bušatlija, savetnik za planiranje, razvoj i investicije, ističe da je Dinkić počeo da se bavi finansijama 2001.

- Preko oružja došao je na mesto guvernera Narodne banke i od početka nije ukazivalo da može da pruži dobra rešenja. U ekonomiji se tako ne raspolaže državnim novcem, ali je čudno da ga nikada niko nije pozvao na odgovornost za sve gluposti koje je radio kao guverner, pa onda i kao ministar - objašnjava Bušatlija.

Naš sagovornik ističe da je dosta toga urađeno u poslednjih pet-šest godina:

- Daleko bolje bi bilo da smo imali bolja polazišta, bolju ekonomsku bazu, ovako se moralo popravljati ono što su napravili tih godina.

U vlast preko SPS

posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012. URS je napravio postizborni dogovor sa SPS

zahvaljujući tom sporazumu Dinkić je postao deo Vlade

poslednjeg dana juna 2013. Dačić, koji je bio predsednik Vlade, predložio je razrešenje Dinkića, ministra finansija i privrede

u obrazloženju je naveo da u finansijama, kao ni u resoru privrede, nema rezultate, a da su te dve oblasti ključna pitanja za budućnost Srbije

Dačić je, uz Dinkića, izbacio i URS, rekavši da bi ostajanje te stranke u vladi bez Mlađana Dinkića bilo ponižavanje i te stranke i njenog lidera

usledila je rekonstrukcija vlade, a 16. marta 2014. održani su vanredni parlamentarni izbori

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading