Jeckov o provokacijama u Borovu: AKO MISLE DA SU PONIZILI SRPSKU ZAJEDNICU OVIM SKANDIRANJEM, VARAJU SE!

Autor: Republika

Vesti

03.05.2021

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Saborska zastupnica iz redova SDSS-a Dragana Jeckov komentarisala je jučerašnji incident na Vaskrs gde je grupa od dvadesetak mladića u pratnji policije prošla ulicama Borova, skandirajući poruke govora mržnje, između ostalog i "ubij, ubij Srbina".

Foto: printscreen/youtube.com
Dragana Jeckov

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, koji je u Borovu rekao da će policija u svakom slučaju koji se tiče narušavanja javnog reda i mira preduzeti sve ono što je u njihovoj nadležnosti i kazniti počinitelja, Dragana Jeckov ističe da se ovaj događaj nikako ne može okarakterisati samo kao remećenje javnog reda i mira.

- To sigurno za mene nije bilo remećenje javnog reda i mira. Čula sam poruke mržnje, poticanje na nasilje i to ne može biti samo remećenje javnog reda i mira, to bi bila banalizacija ovog događaja koji je zaista stravičan i koji zahteva oštriju kvalifikaciju. Oko pola 7 jutros ulicama Borova prošla je skupina koja je uzvikivala “ubij Srbina” i pevala neprimjerene pesme s ustaškim predznakom koje pozivaju na mržnju i nasilje. To ne može biti remećenje javnog reda i mira, to je kad se dvojica pijanaca potuku ispred lokalne kafane, no ovakvo ponašanje sigurno ne može biti samo to. Skupina, kažu navijača, ali to će reći policija, u pratnji policije koja nije imala rotaciju, prošetala je nekoliko ulica Borova demonstrirajući tako koliko je sad Borovo poniženo, prokomenitarisala je u dnevniku N1 televizije.

Ističe da je zadatak policije da osigura javni red i mir, kao i poštovanje zakona. Na pitanje zašto se to odmah nije dogodilo, kaže: “Sveukupna atmosfera na istoku je specifična, o tome sam više puta govorila u Saboru i upozoravala, no mnogi su se oglušili na to. Oni koji nisu sposobni osigurati provođenje zakona i osigurati javni red i mir, ne trebaju raditi taj posao."

Smatra da se potpredsednik Vlade Boris Milošević jasno ogradio od događaja.

- Milošević se jasno ogradio i izrazio svoj stav. O tome kako će se dalje stvari razvijati, sigurna sam da će imati što reći. Najvažnije je sad da se na pravoslavni Uskrs smire uzavrele emocije u izbornoj kampanji i da se svi dozovu pameti, da se ovakve stvari ne događaju. Još su dve nedelje do izbora, pitam se šta je idući igrokaz folklora. Nadam se da grešim, no sigurno iz celokupne atmosfere na istoku, koja se servira, sumnjam da će na ovome završiti, iako bih volela da tako bude. Najvažnije je da su svi oni, koji su sudelovali u ovom događaju, najmanje krivi. Puno veći krivci su oni koji su ih organizovali, koji su ima dali vetar u leđa da ovakve stvari rade.

Na pitanje ima li informaciju da je incident bio organizovan, Jeckov kaže da nema: "Kad bih znala, prva bih reagovala. Takve informacije očekujem od policije. Ako misle da su ponizili srpsku zajednicu ovim skandiranjem na Uskrs 2021, varaju se. Srpska zajednica danas šalje poruke mira i toleracnije. Vaskrs je za nas najradosniji hrišćanski praznik i srpska zajednica s ovim pokušajem ne može biti ponižena."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading