HAOS U EU ZBOG SRPSKOG TELEGRAFA: U Briselu upaljeni svi alarmi, TRAŽI SE ODGOVOR NA SAMO JEDNO PITANJE!

Autor: Republika

Vesti

29.04.2021

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon ekskluzivnog otkrića da iza takozvanog non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja stoji Holanđanka Angelina Ajhorst, u Briselu je nastala prava panika, otkriva Republika.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs,Wikipedia/EUinLebanon, Tanjug/AP

Kako objašnjava naš odlično obavešteni izvor iz diplomatskih krugova, otkriće našeg lista uznemirilo je duhove u Briselu, pošto je osujećen njihov provobitni plan.

- Jedan od prioritetnih zadataka bio je  da informacija o tome ko je stvarni arhitekta non-pejpera, ni po koju cenu ne dospe u javnost. Kada je, pak, ta informacija objavljena u Srpskom telegrafu na naslovnoj, a prateći tekst na otvarajućim stranama, u Briselu su upaljeni svi alarmi - objašnjava naš izvor.

Kako on navodi, Brisel je odlučio da pokrene sve mehanizme koji mu stoje na raspolaganju kako bi se otkrilo kako i zašto su procurele informacije koje nisu smele da procure.

- Zvanična briselska administracija na sve načine pokušava da sazna kako su informacije o kreatorki non-pejpera dospele u javnost - ističe naš sagovornik.

Podsetimo, Srpski telegraf u broju od četvrtka, 29. aprila, objavio je ekskluzivna saznanja po kojima je pomenuta Holanđanka idejni tvorac dokumenta koji bi navodno trebalo da reši kosovski čvor.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić, ST/Vladimir Lukić
Aleksandar Vučić i Angelina Ajhorst

Ajhorstova je, kako smo otkrili, izuzetno iskusan diplomata iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i izuzetno je verzirana u događanja na Balkanu.

Prema zvaničnoj funkciji koju obavlja, uključena je i u briselski dijalog, i to već sedam godina, a naročito tokom mandata šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Prema saznanjima Srpkog telegrafa, u poslednje tri godine dobila je i zadatak da direktno vodi takozvanu šatl-diplomatiju između Beograda i Prištine (posrednik se naizmenično sreće s jednom i drugom stranom umesto njihovih direktnih susreta).

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući objavljivanja non-pejpera, rekao je da nije spavao više od pet sati u prethodna dva dana, jer se mučio čitajući svoje i zvanične beleške da bi video kada su se, gde i pred kim "neke stvari izgovarale".

- Ja i naši timovi i dalje analiziramo non-pejper. Mislim da znam ko je morao da učestvuje u njegovom sastavljanju. Ipak, nisam siguran da su, osim iznenađenja, više od toga postigli. Mene je zaista iznenadio taj papir jer je najpametnije napisan do sada - istakao je Vučić i naglasio da bi svima koji se nadaju da bi Srbija prihvatila takvo priznanje Kosova poručio da ne sanjaju i da se to neće dogoditi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading