(FOTO) ŠOK-FOTOGRAFIJE OTKRIVAJU PRAVU ISTINU: Stanišić bio ruski čovek, nikada nije radio za CIA

Autor:

Vesti

27.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šok-otkriće Srpskog telegrafa! Jovica Stanišić, najmoćniji šef srpske Državne bezbednosti, zapravo je bio ruski čovek!

Ovu ekskluzivnu informaciju našem listu su otkrili nekadašnji najbliži saradnici i prijatelji čoveka koji je i dan-danas za javnost ostao misteriozna ličnost koja mnogo zna, ali malo govori, što je svojstveno samo prekaljenim profesionalcima kojima su bile dostupne najveće tajne i poveravani najteži obaveštajni zadaci.

Foto: Privatna arhiva

 

 

U prilog ovome idu i dosad neviđene fotografije u čiji smo posed došli zahvaljujući našim sagovornicima koji su hteli da skinu ljagu s njegovog imena.

Ova saznanja obaraju tvrdnje iz poverljivih dokumenata američke centralne obaveštajne agencije u kojima se tvrdi da je Ledeni, kako su Stanišića zvale kolege, radio za CIA još od 1991, bukvalno od trenutka kada ga je Slobodan Milošević imenovao za prvog čoveka srpske tajne službe.

VEZIVANJE ZA MOSKVU

- Koliko je Stanišić bio bitan za Ruse i koliko su ga cenili, govori i dosad nepoznat podatak da je Moskva bila spremna da svedoči pred Haškim tribunalom u njegovu korist. Bitno je reći da se Jovica vodio isključivo interesima Srbije i na osnovu toga je i postupao. Postojali su kontakti i sa zapadnim službama, ali isključivo radi prikupljanja podataka i rešavanja nekih zapaljivih situacija, kao što je bio slučaj sa oslobađanjem pripadnika Unprofora koje je zarobila Vojska Republike Srpske - otkriva naš izvor.

Šta je tvrdila CIA o Stanišiću

- zavrbovao ga 1991. u Beogradu agent Vilijam Lofgren

- Miloševića nazivao užasnim i pokvarenim

- otkrio lokacije masovnih grobnica u Bosni

- odao planove Sadamovih objekata uoči agresije na Irak

- nikad nije uzeo novac od CIA

U teškim trenucima po našu zemlju i srpski narod, početkom devedesetih, šef DB i osoba od ogromnog Miloševićevog poverenja nije bio samo prvi agent države, već i svojevrsni diplomata najvišeg ranga koji je uspešno balansirao između Istoka i Zapada i njihovih obaveštajnih službi. Međutim, znao je da glavna pretnja od komadanja Srbije dolazi iz Vašingtona i Brisela, pa je srpski brod pokušavao čvršće da veže za Moskvu.

- Već 1992. u tajnu posetu Beogradu dolazi Jevgenij Primakov. On je tada bio neprikosnoveni šef ruske službe bezbednosti. Potpisan je ugovor i to je bilo prvi put da se uspostavlja obaveštajno-bezbednosna saradnja dve zemlje. Ovaj moćni čovek je kasnije bio ministar inostranih poslova Ruske Federacije, premijer, pa potpredsednik vlade, ali je sve vreme bio u veoma bliskom kontaktu sa Stanišićem, koga je izuzetno cenio kao profesionalca - svedoče Jovičini prijatelji i saradnici iz tog vremena.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Saradnja i sa Kinezima

Da je Stanišić bio svestan rađanja nove svetske sile, govori i saradnja sa Pekingom, koja datira još od 1997. Naime, tada je on, kao predsednik jugoslovenskog komiteta, sa šefom kineske obaveštajne službe potpisao protokol o saradnji Srbije i Kine u oblasti bezbednosti.

Čvrsta saradnja obaveštajnih agencija nastavljena je i narednih godina, kada je na čelo spoljne ruske obaveštajne službe došao Vjekoslav Ivanović Trudnikov, koji je takođe pod velom tajnosti boravio u sedištu Državne bezbednosti u Beogradu 1997. Ovaj general ruske armije je bio narodni heroj svoje zemlje, a kasnije je postao i zamenik ruskog šefa diplomatije.

TAJNI DOKUMENT

- Trudnikov je odlično znao ko je Jovica i izuzetno ga je cenio. Obojica su bili svesni da je Haški tribunal, formiran u maju 1993, politički sud, usmeren prvenstveno protiv istaknutih Srba, i da će pre ili kasnije i Stanišić doći na tapet jer je igrao značajnu ulogu u zaštiti našeg naroda s druge strane Drine. Zbog toga je tada potpisan dokument u kom se izražava spremnost vlade Rusije da svedoči u korist šefa srpskog DB u slučaju da bude optužen za ratne zločine - pojašnjava svedok ovih događaja, nepoznatih široj javnosti.

U prilog tome govori to što je su haški istražitelji i policija u junu 2002. nameravali da pretresu Stanišićevu kuću u Beogradu, ali da se posle konsultacija sa vrhom MUP od toga odustalo. On je tada izjavio da su pripadnici javne bezbednosti tražili dokument iz 1997, da se taj dokument nalazi u posedu MUP i da ne želi da govori o njegovom sadržaju.

Posle najnovijih ekskluzivnih saznanja Srpskog telegrafa jasno je da je cilj pretresa bio ugovor sa Moskvom, koja se obavezala da Ledenom pomogne u Hagu. Koliko su ruski papiri doprineli da prva presuda bude oslobađajuća, verovatno će ostati tajna, ali očigledno nije bila po volji Zapadu. Naime, prvi i jedini put u istoriji Tribunala, prethodna presuda je poništena i proces je krenuo iz početka po istoj optužnici. Odluka se očekuje narednog meseca.

Primakovljev "demarš u vazduhu" zbog Srbije

Jevgenij Primakov ostaće među Srbima upamćen po čuvenom "demaršu u vazduhu" 24. marta 1999. Tadašnji ruski premijer je krenuo iljušinom u službenu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde je trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Bilom Klintonom.

Poseta je trebalo da prođe rutinski, ali je onda Primakov, dok se avion nalazio na sredini Atlantika, iznenada preko specijalnog telefona dobio informaciju da su SAD i još 18 članica NATO pakta napale Saveznu Republiku Jugoslaviju i da prve bombe i krstareće rakete padaju na Beograd.

Prema sopstvenom svedočenju, revoltiran zbog ovog jednostranog poteza, Primakov je pilotu naredio da okrene avion i smesta se vrati u Moskvu.

Veliki prijatelj Srba preminuo je 2005, a 14 godina kasnije u Ruskom domu u Beogradu stoji njegova bista.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Miloševića izdali generali, a ne Jovica

Sudeći po svedočenju Vojislava Šešelja, ne stoje ni tvrdnje iz dokumenata CIA da je Stanišić radio Miloševiću iza leđa i doprineo njegovom padu 5. oktobra.

- Tada je pobedila američka obaveštajna služba. Ona je pobedila. I ona je instrumentalizovala mafiju, potkupila policijske generale... Imam sva neposredna saznanja o tome, preda mnom su to pričali bivši čelnici DB Jovica Stanišić i Franko Simatović. Franko je jednom prilikom u Hagu upozorio policijskog generala Vlastimira Đorđevića: "Nemoj da ja ovde pričam koliko si ti para dobio za 5. oktobar" - otkrio je Šešelj.

Prema njegovim saznanjima, svi policijski generali, osim Gorana Radosavljevića Gurija, bili su tada potkupljeni i dobili su milionske sume.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading