DEČAK (8) IZ VLADIČINOG HANA NA RESPIRATORU ZBOG KORONE! Teška borba za život i tek rođene bebe u Kragujevcu!

Autor: Republika

Vesti

17.04.2021

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beba rođena pre sedam dana zbog komplikacija kovida 19 priključena je na respirator na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, a u teškom stanju je, takođe na respiratoru, u Dečjoj kovid-bolnici KC Niš, još jedno dete, staro osam godina, kod kojeg je, takođe, potvrđena infekcija virusom korona.

Doktorka Dragana Savić, iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac, potvrdila je da se lekari ove ustanove bore za život devojčice rođene u kraljevačkom porodilištu:

- Beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji - rekla je dr Savić za Novosti.

Beba je na intenzivnoj nezi i prima terapiju, a doktorka Savić je ispričala da je devojčica odmah nakon rođenja, posle tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije virusom korona.

- Već nakon tri sata od rođenja bebe respiratorno zdravlje bebe je počelo da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja - rekla je dr Savić. - Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid-infekcije.

Majka novorođenčeta je bila pozitivna, ali nije imala simptome kovida.

Drugo dete koje je na respiratoru zbog kovida 19, osmogodišnji dečak iz okoline Vladičinog Hana, uz ovu infekciju ima i hronične bolesti koje otežavaju oporavak.

- Dete je u teškom stanju, ali je stabilno - rekao je dr Ivica Nakev, koordinator Dečje kovid-bolnice u Nišu. - Naš pacijent je nekoliko dana primao visoki procenat kiseonika, a onda je priključen na mehaničku ventilaciju. Stanje mu je stabilno, ali ima niz bolesti koji otežavaju njegov oporavak. Ipak, svi smo optimisti jer deca su zaista veliki borci.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading