KURTIJEV VELIKOALBANSKI DELIRIJUM: Šiptarski premijer bi da ujedinjuje zemlje, istraživanja kažu - MRKA KAPA!

Autor:

Vesti

09.04.2021

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti učestvuje i na izborima u Albaniji, ogranak njegove partije bori se za glasove i snove o ujedinjenju sa tom državom, piše nemački Frankfurter algemajne cajtung.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Ogranak Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje učestvuje na parlamentarnim izborima 25. aprila, a albanski premijer Edi Rama nije oduševljen tom činjenicom, kao ni time što u kampanji učestvuje lider Samoopredeljenja navodi nemački list, prenosi Sputnjik.

"Samoopredeljenje za sada nije registrovano kao politička stranka u Albaniji, već nastupa kao građanska inicijativa koja podržava nezavisne kandidate na parlamentarnim izborima. Međutim, u dogledno se vreme planira i pretvaranje u stranku", piše u tekstu.

Među kandidatima za izbore je Bojken Abazi, koji je ujedno i direktor građanske inicijative Samoopredeljenja u Tirani. Na pitanje prima li uputstva od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, Abazi je izbegao jasan odgovor.

- Za mene i našu organizaciju bio bi veliki gubitak kada Aljbin ne bi našao vremena da se s nama savetuje. Poštujem njegove dubinske analize i savete. Mi ih ne sledimo uvek, ali je dobro čuti njegove ideje - rekao je Abazi.

Među tim idejama je i ona o "velikoj Albaniji" u kojoj bi Kosovo postalo deo susedne države.

Abazi navodi da do toga "neće doći sutra ili narednih godina".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Istraživanja u Albaniji pokazuju da Samoopredeljenje teško da može do mandata i da bi moglo da ostvari slab rezultat, slično Crveno-crnom savezu koji je na izborima 2013. izašao s programom "velike Albanije" i osvojio 0,6 odsto glasova.

Prema navodima nemačkog medija, razlog za to je što su ideju "velike Albanije" prisvojili mnogi političari koji su po nacionalnosti Albanci. Tako je, recimo, Edi Rama u Prištini 2018. govorio da bi "Kosovo i Albanija trebalo da imaju zajedničkog predsednika", a Hašim Tači 2019. kako će "u bliskoj budućnosti biti stvorena zajednička država".

Nemački list navodi i da Kurti ne odustaje, već je najavio da će Samoopredeljenje učestvovati na izborima u Severnoj Makedoniji, gde Albanci čine oko četvrtinu stanovništva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading