Vesić i Kisić Tepavčević odali počast žrtvama bombardovanja 6. aprila

Autor: Republika

Vesti

06.04.2021

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević položili su danas vence na Novom groblju u znak sećanja i počasti stradalima u bombardovanju Beograda 1941. godine.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić i Darija Kisić Tepavčević

Venac je položio i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predstavnici ambasada i udruženja koji neguju tradiciju i sećanje na žrtve šestoaprilskog bombardovanja i heroje Drugog svetskog rata.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je 6. april 1941. godine jedan od najtužnijih događaja u istoriji Beograda jer je tada, bez objave rata, bombardovan naš grad. Uništeno je više od 600 zgrada, porušeno i dodatno uništeno skoro dve hiljade objekata, a živote je izgubilo oko 2.700 ljudi. Ni danas se ne zna tačan broj mrtvih i sva njihova imena.

Zaustavljen je napredak grada koji se razvijao tridesetih godina prošlog veka. Vraćeni smo unazad nekoliko decenija, ako ne i vek. Pogođena su i dva skloništa kod Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku, bombardovana je Crkva Svetog Aleksandra Nevskog, uništena je Narodna biblioteka, a teško je oštećeno Narodno pozorište. Dovedeno je u pitanje sve ono što je predstavljalo našu kulturu i razvoj u Beogradu – rekao je Vesić.

Istakao je da je po završetku Drugog svetskog rata na suđenjima u Nirnbergu i Beogradu utvrđeno da je napad na Beograd bio političko-teroristički akt.

Taj akt bio je bez vojnog opravdanja, jer je Beograd bio otvoren grad koji se nije branio. Srećom, nas su branili hrabri piloti Šestog lovačkog puka koji su uspeli da obore između 42 i 48 aviona. Mnogi od njih su izgubili živote i danas ih se sećamo kao hrabrih ljudi koji su znali da odlaze u smrt, a ipak su podigli avione kako bi branili svoj grad i svoju zemlju – rekao je Vesić.

On je naglasio da je danas prvi put venac položio i ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib.

Foto: beograd.rs

Taj čin je izraz saosećanja ove zemlje sa žrtavama bombardovanja. Sve to jasno nam govori da danas svi razumemo koliko je teška prošlost iza nas, ali jednako tako i da svi mi u Evropi moramo da se sećamo prošlosti i žrtava, te da pokušamo da sarađujemo kako bismo stvarali Evropu u kojoj neće biti ratova. Naša obaveza je da se sećamo svake žrtve i bombardovanja i da budemo zahvalni svima onima koji danas sa nama žale naše žrtve. Današnji dan treba da bude dan kada se sećamo onoga što se dogodilo, ali i da razmišljamo o tome kako treba da izgleda naša budućnost u kojoj neće biti ratova i u kojoj ćemo čuvati naš grad i zemlju – kazao je Vesić.

Darija Kisić Tepavčević je navela da bombardovanje Beograda predstavlja „početak bezumlja Drugog svetskog rata na ovim prostorima”, kada su izgubljeni brojni ljudski životi, uništena materijalna dobra, istorijsko i kulturno nasleđe.

Danas smo ovde kako se ti događaji ne bi zaboravili, da nam se tako nešto nikada više ne bi ponovilo. Srbija baštini tekovine antifašizma i slobodarske tradicije. Samo jaka, stabilna, demokratska Srbija može biti garant slobodnog, dostojanstvenog i kvalitetnog života svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost i opredeljenost. Na današnji dan, koji predstavlja stalnu opomenu, Republika Srbija odlučno odbacuje svaki oblik neonacizma, neofašizma, netrpeljivosti i mržnje – rekla je Darija Kisić Tapavčević.

Ona je dodala da je Srbija deo demokratskog sveta zasnovanog na principima i idealima antifašizma, ravnopravnosti, napretka, građanskih prava i sloboda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading