NATO O BAZI NA CRNUŠI: To je odluka kosovskih vlasti

Autor: Republika

Vesti

02.04.2021

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO je saopštio da su odluku o izgradnji baze Kosovskih bezbednosnih snaga na Crnuši donele kosovske vlasti i podsetio da je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na Severu Kosova od strane KBS neophodno odobrenje komandanta Kfora.

RepublikaFoto: AP/V. GHIRDA
Foto: Ilustracija

Na pitanje da li je NATO upoznat i saglasan sa odlukom da se na Crnuši u Južnoj Mitrovici gradi do sada najveća baza KBS na Kosovu i da li je u tome učestvovao, neimenovani izvor iz NATO-a kaže da su odluku o izgradnji baze KBS-a na Crnuši donele kosovske vlasti.

- Odluku o izgradnji baze donele su kosovske vlasti. Stoga vas upućujemo da se obratite njima za bilo kakav komentar - naveo je neimenovani zvaničnik NATO u pisanom odgovoru za Kosev.

NATO podseća da je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na Severu Kosova od strane KBS neophodno odobrenje komandanta Kfora.

- KBS je pre bilo kakvog angažovanja na severnom delu Kosova potrebna dozvola komandanta Kfora, a u skladu sa sporazumom postignutim sa institucijama Kosova za koji NATO očekuje da se nastavi sa njegovim primenjivanjem - navodi se u odgovoru.

Kako dodaju, KBS podržavaju u izvornom mandatu, a preko svog savetodavnog tima za vezu, prenosi Kosovo onlajn.

- Do sada je KBS u okviru svog izvornog mandata pokazao da je u stanju da izvodi operacije koje se tiču reagovanja u kriznim situacijama i civilne zaštite, da pomaže civilnim vlastima kako bi odgovorile na prirodne nesreće i ostale hitne situacije u korist građana Kosova - naveo je neimenovani zvaničnik NATO-a.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Krajem 2018. godine u kosovskoj skupštini usvojena su tri zakona o promeni mandata KBS, čime KBS praktično postaje vojska, što je tada naišlo na zvanično protivljenje NATO-a, odnosno najave da će preispitati nivoe angažovanja sa KBS.

Na pitanje da li se nešto promenilo u odnosu prema KBS od tada, iz NATO poručuju da i dalje „preispituju nivo svog angažovanja“.

Neimenovani zvaničnik NATO-a navodi da ostaju posvećeni bezbednosti Kosova i regionalnoj stabilnosti, i da nastavljaju sa sprovođenjem svoje misije pod mandatom UN u cilju obezbeđivanja sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu. NATO podseća na činjenicu da Kfor i KBS sprovode zajedničke aktivnosti uklanjanja eksplozivnih naprava.

Kako su istakli, i dalje pružaju svoju podršku dijalogu Beograda i Prištine – kao „jedinom trajnom političkom rešenju za Kosovo i region“.

Pozvali su Beograd i Prištinu da se postaraju da nema tenzija i da se uzdrže od izjava ili akcija koje mogu „dovesti do eskalacija“, te ostanu usredsređeni na napredak uz reforme i dijalog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading