MEDIJI U OKRUŽENJU ODALI PRIZNANJE SRBIJI: Vučič se nametnuo kao lider regiona tokom pandemije!

Autor: Republika

Vesti

28.03.2021

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Potez Srbije da omogući vakcinaciju i državljanima zemalja regiona, bez obzira na mesto prebavališta, izazvao je brojne pozitivne reakcije kako na Balkanu, tako i šire, piše sarajevski portal Klix.ba, dodajući da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "želeli to priznati ili ne, nametnuo kao lider celog regiona tokom pandemije, a Srbija kao zaštitnica zdravlja".

Foto: Tanjug
Aleksandar Vučić

Zasigurno su se, međutim, mnogi zapitali zašto sve to radi Srbija i koje benefite ima od toga, navodi Klix u tekstu pod naslovom "Kako je Srbija vakcinacijom komšiluka napravila mudar geopolitički i ekonomski potez".

- Pored tog političkog aspekta, ako pogledamo s druge tačke gledišta, možemo uvideti i ekonomske benefite koje ostvaruje Srbija. Putovanje za Beograd košta, kao i boravak u tom gradu bilo da traje nekoliko sati ili dan-dva. Tu je trošak goriva, hrane, pića, eventualno noćenja i šopinga - ocenjuje sarajevski portal.


Ekonomski analitičar Admir Čavalić u razgovoru za Klix.ba kaže da, ukoliko se posmatraju ukupni troškovi odlaska i boravka u Srbiji, koji može podrazumevati i vikend noćenje, verovatno da onda besplatno vakcinisanje stranih državljana i nije trošak za Srbiju.

- Tu podrazumevamo da su te vakcine ili donirane ili nabavljane po nekoliko dolara. U tom smislu ne može se govoriti o trošku Srbije. Tu je i niz drugih faktora, poput tzv. soft powera koji isijava Srbija i činjenice da vakcinama ističe rok, što nipošto ne umanjuje odluku Beograda da vakciniše i građane drugih zemalja - kazao je.

On smatra da je, što se tiče ekonomskog aspekta, važno pogledati i odluku srpskih vlasti da se pozicionira Beograd kao destinacija dolaska stranaca na imunizaciju.

- To je ciljano, a ne u pograničnim mestima. Usput će potrošiti novac, kao i dolaskom u Beograd. To nisu neki ekstra profiti, ali dovoljno da se otplati vakcina. To je zaista dobar potez Srbije, i u geopolitičkom i u ekonomskom smislu - mišljenja je Čavalić.

Klix dodaje da je Čavalić naglasio da je odluka zvaničnog Beograda o imunizaciji građana iz regiona zaista genijalan geopolitički potez.

Komentari (5)

Loading
Milica Milicic

28.03.2021 19:42

Na Srbiju i Vucica treba da se ugledaju sve bogate drzave.

Ivana

28.03.2021 20:13

Nisu mediji nego narod iz regiona, koji je došao u Srbiji da se vakciniše. Aleksandar Vučić nije mogao da izvozi ali je narodu pomagao da ne obeljavaju od pandemije.

Ivanica

28.03.2021 20:31

Несумљиво је,да се председник Вучић у пандемијској кризи боље снашао од других политичара, захваљујући својој довитљивости и дипломатској умешности! Треба то поздравити!

Zeljko

28.03.2021 21:18

Kad je u pitanju konkretan rad, rezultati, uspeh, ekonomija, tu Vučiću ne može niko da zameri, mogu samo da uče.