Direktor Kancelarije za KiM: Opasne namere Kurtija da prekine dijalog!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.03.2021

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je poslednja izjava premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija nastavak opasne namere kojoj svedočimo poslednjih nedelja da prekine dijalog i poništi sve do sada postignute dogovore.

RepublikaFoto: Tanjug
Petar Petković

Kurti je ranije danas rekao da će za njega prioritetno pitanje u dijalogu sa Beogradom biti i navodni srpski zločini na Kosovu i nestali, a Petković je ukazao da je jezik ultimatuma i pretnji postao jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom.

- Ta politika direktna je pretnja budućnosti pregovora koji se vode pod okriljem Evropske unije, a za cilj imaju normalizaciju odnosa - istakao je Petković u saopštenju.

On je ukazao da je jedini cilj ekstremističke retorike koju danima prema Beogradu usmerava Kurti da se trajno uništi i svaka pomisao na mogućnost pronalaženja kompromisa.

- Umesto toga, takva zapaljiva retorika samo dodatno podgreva situaciju na terenu i nikako ne doprinosti miru i stabilnosti na ovim prostorima - poručio je Petković.

Prema njegovim rečima, nakon prvobitnih najava da sa Beogradom ne želi ni da pregovara, te da će dijalog biti nisko na listi prioriteta buduće vlasti u Prištini, došli smo do toga da zapaljvom retorikom i uslovljavanjima Kurti zapravo želi da prekine dijalog.

- Zato neka skine masku, samo ne mislim na medicinsku, okane se ucena i pretnji i međunarodnoj zajednici jasno i glasno kaže da ne želi da pregovara sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem zato što je svestan da bi morao da čini ustupke i pokaže spremnost na kompromis koji očigledno ne želi. I da bi preko puta sebe imao onog s kojim ne bi mogao da izađe na kraj, umesto što se krije iza apsurdnih zahteva - istakao je Petković.

On je podsetio i da su teme u Briselu jasno dogovorene i za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i rešavanje pitanja od važnosti za bolji život građana i izgradnju međusobnog poverenja, navodeći da ovakve izjave tome ne doprinose.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading