ĐILASOVA RADA PODRŽALA PRLJAVI KURTIJEV PLAN: 4 principa dijaloga sa Beogradom, bez ZSO!

Autor: Republika

Vesti

24.03.2021

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rada Trajković je u ime Dragana Đilasa slavila pobedu Aljbina Kurtija i to što je novi premijer lažne države predstavio četiri principa za dijalog sa Beogradom, u kojima nema Zajednice srpskih opština.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Printscreen/Twitter
Đilasova Rada podržava Kurtija

Rada Trajković, bliska saradnica lidera Stranske slobode i pravde Dragana Đilasa je još u predizbornoj kampanji podržala Kurtija i njegov stav da dijalog sa Beogradom nije prioritet.

Nakon toga je otišla korak dalje, pa je po Tviteru pisala kako je u albanskim sredinama praznik demokratije i najava istorijskih promena, da bi ona i čestitala Kurtiju na pobedi i premijerkom mestu.

Sada je taj isti Kurti izjavio je da bi dijalog sa Beogradom trebalo da se zasniva na četiri principa od kojih je kao prvi naveo priznanje nezavisnosti tzv.Kosova, ali je odbacio razgovor o Zajednici srpskih opština.

Kao ostale principe Kurti je naveo da Beograd treba da prizna navodne zločine na Kosovu, da se dijalog zasniva na "jednakosti obe strane" i da korist od dijaloga imaju građani, a ne političari.

On je to rekao u utorak u razgovoru za Kosovsku fondaciju za otvoreno društvo (Kfos) i dodao da su to četiri principa kojima bi, kako smatra, trebalo da se rukovodi dijalog pod pokroviteljstvom EU, prenosi Priština insajt.

Kako je rekao, nova administracija u Prištini moraće da proceni situaciju pre nastavka dijaloga, koji bi, kako kaže, trebalo da se dobro pripremi kako bi se izbegao novi neuspeh.

- Ono o čemu bi trebalo da se razgovara bez pripreme je pitanje nestalih. Srbija ima podatke koji mogu da pomognu u rešavanju sudbine nestalih. U Beogradu imaju podatke i arhive o tome - tvrdi Kurti.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je kazao da svaka organizacija mora da bude u skladu sa Ustavom i odbacio razgovor o formiranju ZSO.

- Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugova, Šar planini ili reci Lepenac, ali ne može da postoji Zajednica opština zasnovana na etnicitetu - rekao je Kurti.

Sve ovo što Kurti priča, Đilasova Rada aminuje i pokazuje kakva je zapravo politika tajkuna, koji bi, da dođe na vlast, prodao Kosovo bez da trepne.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Milica Milicic

24.03.2021 17:41

Time sto podrzava Kurtija Rada podrzava i njegov stav po pitanju KiM, sto je nedopustivo.

Sofija

24.03.2021 17:49

Тужно је што се код нас Срба увек нађе неки политичар који изда народне интресе зард својих личних интреса .

ElezM

24.03.2021 17:59

Najoštrije osuđujem ovakvo ponašanje Rade Trajković ta žena je zlo. Mora da se formira SZO. Priština mora da poštuje to što je dogovoreno.

Ivana

24.03.2021 18:16

Đilas i Rada treba da odgovaraju za veleizdaju.