HRVATI BI DA OTMU TESLU: Ovo je prljavi plan vlasti u Zagrebu - Uz pomoć EU dokazati da nije bio Srbin

Autor:

Vesti

19.11.2017

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je pokrenula ozbiljnu kampanju čiji je krajnji cilj da uz pomoć EU otmu Srbiji Nikolu Teslu i svetu ga predstave kao svog!

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Prevrće se u grobu: Nikola Tesla

Za početak ove kampanje, koja je predstavljena i finansirana kao veliki državni projekat, izabran je zagrebački Večernji list, poznat po svojim antisrpskim stavovima.

Ovaj list je prvo 13. novembra objavio veliki dvodelni poster Nikole Tesle, a onda je nekoliko dana kasnije izdao specijal posvećen slavnom naučniku na više od 100 strana i organizovao okrugli sto na kom je učesnicima postavljeno pitanje da li je Tesla hrvatski ili srpski naučnik.

Ceo projekat finansira Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja za to ne štedi pare.

Palili i ubijali

Kampanja se, kako je saopšteno, nastavlja pojačanim brendiranjem Tesle kao hrvatskog naučnika na međunarodnom planu.

Prvo će specijal Večernjeg lista biti promovisan u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu početkom decembra, a onda će hrvatska misija u Ujedinjenim nacijama zvanično podneti predlog da se Teslin rođendan, 10. jul, proglasi za svetski dan izumitelja.

Ipak, koliko je Tesla hrvatski naučnik, možda bolje od svega govori činjenica da su ustaše u Drugom svetskom ratu pobile gotovo sve Tesline rođake u Lici, a onda je u "Oluji" taj posao dovršen likvidacijom poslednjih potomaka loze slavnog naučnika, o čemu je Srpski telegraf pisao u avgustu, na godišnjicu zločinačke akcije.

Pet faza hrvatskog plana
1. Država preko Hrvatske elektroprivrede izdvala ogroman novac za kampanju
2. Objavljivanje Teslinog postera i specijalnog izdanja Večernjeg lista
3. Okrugli sto na kom treba da bude dokazano da je Tesla bio Hrvat
4. Promocija specijala o Tesli u Evropskom parlamentu i Ujedinjenim nacijama
5. Svi državni resursi biće angažovani na brendiranju Tesle kao Hrvata širom sveta
RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Da je Teslu u najmanju ruku licemerno nazivati Hrvatom, podseća istoričar Predrag Marković.

- Kasno su shvatili ko je Tesla. Trebalo je o tome da misle kada su mu palili kuću 1941. i 1991. godine. Ako je to što sada rade zaista ozbiljan projekat, onda se neće usuditi da ga klasifikuju kao Hrvata. Čak ne mogu da kažu ni da je Tesla bio građanin Hrvatske jer, ako ćemo i oko toga da budemo precizni, bio je građanin Ugarske - ističe Marković.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će, i pored sveg truda, projekat ostati grubi falsifikat.

- Tako su se završili i svi drugi njihovi pokušaji da prisvoje Teslu. Uništili su mu i familiju i kuću dok su zatirali naš narod na tim prostorima. Što su to radili ako je Tesla bio njihov?

Gomila dokaza

Milka Kresoja, jedan od osnivača Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, ističe da postoje i dokumenta koja potvrđuju Teslino srpsko poreklo:

- Ima jedan dokument gde Tesla svom advokatu piše: "I am of Serbian origin" (ja sam srpskog porekla, prim. aut). Tu je i njegova krštenica, kao i mnogo drugih pisanih tragova u kojima je isticao da je Srbin. Ponosio se time, pa je 1892. godine, na predavanju studentima, poručio da će mu, ako se neke njegove ideje ostvare, biti drago da su to ideje jednog Srbina.

Evo dokaza da je Tesla Srbin
- rođen u etnički čistom srpskom selu Smiljan
- otac Milutin bio sveštenik u pravoslavnoj crkvi
- kršten je u pravoslavnoj crkvi
- u pismu Vlatku Mačeku napisao da se ponosi svojim srpskim rodom
- za sebe govorio da je vazda bio i da ostaje Srbin

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading